Novo rezidencijalno naselje u Dobroševićima
FOTO: novigradsarajevo.ba

Novo rezidencijalno naselje u Dobroševićima

FOTO: novigradsarajevo.ba

FOTO: novigradsarajevo.ba

Delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Kuvajtske ambasade u BiH i kuvjatske firme Ardh Al-Jazeera obišle su lokalitet u naselju Dobroševići gdje je u toku izgradnja rezidencijalnog naselja.

Riječ je o prvom projektu ove vrste koji kuvajtski investitor Ardh Al-Jazeera realizira na području općine Novi Grad Sarajevo, a čija ukupna vrijednost iznosi oko 5,5 miliona maraka. Planirana je izgradnja 34 kuće namijenjene za kuvajtske turiste, a radove izvodi bh. građevinska firma Famus-gradnja 3.

„Drago nam je da se investitor odlučio za  gradnju na području općine Novi Grad Sarajevo. Općina je izdala sve potrebne dozvole za gradnju naselja, tako da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom. Realizacija ovog projekta je dobar znak i za druge investitore  da Općina Novi Grad Sarajevo postaje dobro mjesto za investiranje, što je jedan od naših osnovnih ciljeva“, istakao je Safet Mešanović, savjetnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i komunalnu infrastrukturu.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što investitor tokom realizacije ovog projekta vodi računa i o okolini. Također, investitor se obavezao da će nakon okončanja građevinskih radova sanirati oko 1.200 metara lokalne ceste koja je u lošem stanju.

Mešanović je dodao da je kuvajtski investitor putem pisma namjere izrazio želju da finansijski pomogne i dogradnju Osnovne škole u Dobroševićima, koju trenutno pohađa najveći broj đaka u Kantonu Sarajevo, što će posebno obradovati mještane Mjesne zajednice „Dobroševići“.

Daifallah Al Oteibi, osnivač i direktor firme Ardh Al-Jazeera kazao je  da se odlučio za gradnju rezidencijalnog naselja u Dobroševićima, prvenstveno zbog geografskog položaja ovog područja, koje, kako kaže, ima divan pogled na ostatak glavnog grada BiH.

„Isto tako i budući kupci ovih objekata su također oduševljeni prizorom koji su zatekli ovdje.  Mi realiziramo mnogo projekata u drugim zemljama, tako da želimo da investiramo i u BiH. Naselje u Dobroševićima smo nazvali „Al-Jazeera br.1“. Zahvalio bih se Općini NoviGrad Sarajevo koja je bez problema prihvatila naš projekat. Želimo ovdje investirati i otvoriti destinaciju za naše građane, koji će tu boraviti tokom odmora u BiH“, rekao je Al Oteibi.

On je pojasnio da je projekat koncipiran tako što će se stambene jedinice graditi u kaskadnim nizovima, tako da ni jedan niz ne zaklanja pogled na horizont. Osim toga, planirano je preuređenje cjelokupne infrastrukture koja se odnosi na ovaj projekat.

„Posebno ćemo voditi računa o okolišu. Planirali smo zasaditi zelenilo na prostoru koji se nalazi između objekata, tako da će se sve na kraju uklopiti u prirodni ambijent ovog područja. Za nas ovaj projekat predstavlja samo jedan nukleus budućih projekata koje planiramo realizirati u BiH“, riječi su direktora Ardh Al-Jazeere.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića, ovo je početak velikog projekta kako za Općinu Novi Grad, tako i za BiH.

„Veoma je bitno da su Kuvajtska ambasada i država Kuvajt prepoznale da je u Sarajevu na jedan efikasan i legalan način moguće pronaći modalitet investiranja. Očekujem da će se u narednom periodu u Sarajevskom kantonu i BiH pojaviti i drugi investitori, koji će nam, vodeći se primjerom Ardh Al-Jazeere omogućiti brži i bolji privredni razvoj, odnosno izlazak BiH iz krize“, kazao je ministar Petrović.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.