Na pomolu novi zakon sigurnosti prometa na putevima u BiH: Suvozači i pješaci oprez
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Na pomolu novi zakon sigurnosti prometa na putevima u BiH: Suvozači i pješaci oprez

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH je kompletiran i uskoro bi trebao ići na usvajanje.

Predloženo je da se u nekim naseljenim mjestima postavi ograničenje kretanja na 50 km/h umjesto dosadašnjih 60 km/h.

Ako se prijedlog izmjene zakona uvaži na suvozačevom mjestu neće smjeti sjediti osoba koja je pod utjecajem alkohola, opojnih droga kao ni dijete mlađe od 12  godina, u protivnom vozač plaća kaznu od 30 KM, piše Dnevni avaz.

Nove promjene onemogućiti će korištenje uređaja za ometanje uređaja koji mjere brzinu kretanja.

U dokumentu se navodi da pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti slušalice za vrijeme kretanja kolovozom. Zabranjeni su video i audio uređaji koji ometaju ili odvraćaju pažnju vozača.

Nacrtom je precizirana i zabrana korištenja mobitela u vožnji pa se ona više ne odnosi na vozače policijskih vozila, Hitne pomoći i vatrogasne službe, ali samo prilikom izvršavanja poslova.

U Dnevnom avazu se navodi da ukoliko vozači u prve dvije godine skupe četiri kaznena boda, vozačka dozvola će im biti oduzeta i poništena. Vozači početnici prve dvije godine neće smjeti upravljati automobilom od 24 do 5 sati.

Novi zakon će donijeti i jasnije propise za vozače bicikla i motocikla kako ne bi bila ugrožena stabilnija vozila, te kako se ne bi ometali drugi sudionici u prometu. Shodno tome vozači ne smiju ispuštati upravljač iz ruku, sklanjati noge s pedala, pridržavati se za drugo vozilo ili upotrebljavati na oba uha slušalice za audio uređaje.

Izmjene predviđaju i da pri projektiranju novih ili reprogramiranju postojećih semafora obavezno treba ugraditi zeleno trepćuće svjetlo, kao najavu prestanka slobodnog prolaza. Propisana je i ugradnja dodatnog signala, odnosno strelice, u slučaju zaštićene zelene faze, za vozila koja skreću ulijevo.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.