Nema rješenja za bošnjačke učenike iz Konjević-Polja
Foto: Sarajevski.ba

Nema rješenja za bošnjačke učenike iz Konjević-Polja

Konjevic polje OHR

Foto: M.H. / Sarajevski.ba

Nema još rješenja za bošnjačke roditelje i učenike iz Konjević-Polja u vezi s problemom uvođenja nacionalne grupe predmeta u nastavu te oni nastavljaju proteste ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Jedan od roditelja Muhizin Omerović rekao je Feni da je jučer u Konjević-Polju održan sastanak roditelja na kojem se razgovaralo o mogućim rješenjima za nastavak školovanja njihove djece.

Roditelji su odbili dvije opcije prema kojima bi njihova djeca mogla nastaviti školovanje u Sapni ili Novoj Kasabi.

-Roditelji su ovo ocijenili neprihvatljivim i odlučili da nastave s bojkotom nastave – kaže Omerović.

Prošle sedmice je u Sarajevu održan sastanak koji je organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović radi rješavanja problema u vezi s uvođenjem nacionalne grupe predmeta u školu u Konjević-Polju.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar obrazovanja i kulture Federacije Damir Mašić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i advokat Nedim Ademović te roditelji iz Konjević-Polja.

Vlada Federacije BiH, izjavio je nakon sastanka premijer Nikšić, nema nadležnosti za rješenje problema djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja, već Vlada Republike Srpske. Ali, ne možemo sjediti skršenih ruku i ostaviti djecu da sjede u šatorima.

– Živimo u 21. vijeku, a imamo djecu koja su u šatorima umjesto u školi. Nemam ništa novo reći osim da se rješenje za djecu bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja mora iznaći što prije, jer ova sitacija predugo traje. Stvaramo dodatne podjele, iako postoje ljudi kojima to i odgovara – naglasio je Nikšić.

Ocijenio je da je međunarodna zajednica ta koja posjeduje instrument za postizanje rješenja, ali da su pokazali nevjerovatnu pasivnost.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osuguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca već gotovo dva mjeseca traže pred OHR-a, gdje su podigli šatorsko naselje.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.