‘Nema pravnih osnova za izgradnju spalionice na Stupu’
Foto: Labin.com

‘Nema pravnih osnova za izgradnju spalionice na Stupu’

Foto: Labin.com

Foto: Labin.com

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo 27. septembra uputilo je poziv Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, da obustavi vođenje postupka izdavanja okolinske dozvole za izgradnju spalionice animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada u Sarajevu u naselju Stup, budući da ne postoje nikakve zakonske pretpostavke da se na toj lokaciji realizira namjeravana gradnja, tvrde u ovom Kantonalnom ministarstvu.

Naime, zahtjev za izdavanje okolinske dozvole prema Zakonu o zaštiti okoliša Federacije BiH smatra se kompletnim, ukoliko potencijalni investitor priloži Izvod iz planskog akta područja, kojim se može dokazati da je planirana gradnja u skladu sa namjenom utvrđenom važećom prostorno-planskom dokumentacijom.

“Budući da je, na snazi Regulacioni plan Stari Stup, odnosno izmjene i dopune plana, Federalno ministarstvo okoliša i turizma moglo je nedvosmisleno utvrditi, da se na predmetnoj lokaciji ne može obavljati tražena djelatnost, samim tim nije bilo potrebe za provođenje drugih radnji u postupk”, kazala je danas u razgovoru za Agenciju FENA pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac.

Pojasnila je da se prema važećem Regulacionom planu, ova lokacija nalazi u poslovnoj zoni, u kojoj nije moguće obavljati djelatnosti koje ugrožavaju “prirodnu sredinu i okoliš”.

“Ako se ima u vidu član 104. Zakona o zaštiti okoliša, koji utvrđuje da su lokacije na kojima se spaljuje otpad po karakteru opasne za okoliš, jasno je da nije postojao zakonski osnov za vođenje postupka, odnosno da investitor nije mogao kompletirati zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, zbog čega je zahtjev trebao biti odbijen”, istaknula je Krvavac.

Također, dodala je, ukazano je da su sve daljnje aktivnosti potpuno nepotrebne i suprotne odredbama Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o upravnom postupku F BiH.

“Nažalost, Federalno ministarstvo nije uvažilo naš stav i nastavilo je postupak, uz napomenu da će zatražiti stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo o tome da li je dozvoljena gradnja pogona spalionice na ovoj lokaciji”, kazala je Krvavac.

Napomenula je da se i ova radnja smatra suvišnom, budući da Zavod za planiranje razvoja Kantona, prema Zakonu o prostornom uređenju, daje relevantno mišljenje samo ako ne postoji provedbena planska dokumentacija, a u konkretnom slučaju navedeno je da je na snazi Regulacioni plan “Stari Stup”.

“Ovim putem još jednom javno pozivam Federalno ministarstvo okoliša i turizma da obustavi daljnje vođenje postupka i prestane sa izazivanjem opravdanog nezadovoljstva građana”, kazala je na kraju Krvavac.

Prošloga mjeseca građani naselja Stup pokrenuli su peticiju kojom traže obustavljanje planova za izgradnju spalionice na području te mjesne zajednice u krugu poslovnog prostora firme GRIZELJ, o čemu su svoja stajališta i protivljenja izrazili i viši nivoi vlasti općinska vijeća Ilidže i Novog Grada, Kanton.

Podsjećanja radi, početkom septembra Federalno ministarstvo okoliša zakazalo je javnu raspravu o inicijativi firme GRIZELJ da se na njihovom posjedu u naselju Stup izgradi spalionica animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada, uz tvrdnju da je projekt ocijenjen kao siguran za okolinu, međutim, javna rasprava je prekinuta i neće biti nove.

Direktor i vlasnik firme GRIZELJ Tomislav Grizelj u razgovoru za Agenciju Fena istaknuo je se ovaj projekt ne odnosi na Mjesnu zajednicu Stup ni općinu Ilidža ni Kanton Sarajevo, već da se radi o opitnom/testnom postrojenju za termičku obradu više vrsta ”otpada” (medicinskog, animalnog, kompozitnog porijekla) te da se radi o znanstvenoistraživačko, razvojno-edukacionom centru ZIREC koji je formiran s istraživačko – obrazovno – znanstvenim institucijama i privrednim društvima BiH i Hrvatske i Klastera proizvođača eko-komunalne opreme.

Kazao je i da postrojenje zadovoljava sve aspekte i predstavlja: ekološki prihvatljiv, human i siguran, zdravstveno-veterinarski podoban, sanitarno-higijenski ispravan, energetski efikasan, funkcionalan, ekonomski profitabilan i samoodrživ program tretiranja i konačnog zbrinjavanja otpada, EU norme, EU Direktive kao i zakone, pravilnike i odluke kada je u pitanju obrada ”otpada” na lokalnom nivou.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.