Nastavljaja se projekt revitalizacije Spomen parka Vraca
Foto: S.C. / Sarajevski.ba

Nastavljaja se projekt revitalizacije Spomen parka Vraca

Spomen park Vraca, simbol sjećanja na poginule Sarajlije u Drugom svjetskom ratu, godinama čeka ozbiljniji projekat obnove.

Od završetka rata 90-ih godina često je bio meta napada vandala. Međutim u posljednjih nekoliko godina stvari su se počele mijenjati i manji, ali značajniji pomaci su napravljeni ka očuvanju ovg nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

“Vlada Kantona Sarajevo ostaje posvećena projektu revitalizacije Spomen parka ‘Vraca’ i očuvanju svega onoga što predstavlja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je premijer KS Edin Forto na sastanku sa delegacijom Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju SABNOR-a činili su: Sead Đulić, Milan Trivić, Nijaz Skenderagić, Šaćir Hrustemović, Ramiz Mehmedagić i Dino Mustafić.

Dogovorena je izrada plana revitalizacije i očuvanja kompletnog prostora ovog nacionalnog spomenika i simbola borbe protiv fašizma. Za to će biti zadužena radna grupa, koju će formirati Vlada KS, uz konsultacije sa SABNOR-om.

“Dijelimo ista mišljenja sa ovom Vladom i nastavljamo tamo gdje smo stali. Pripremit ćemo ozbiljan plan i program i prezentirati ga javnosti devetog maja, na Vracama, na Dan pobjede nad fašizmom“, izjavio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a, ovom prilikom.

Spomen park Vraca u Sarajevu je historijsko-memorijalni kompleks i simbol sjećanja na poginule Sarajlije koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata. Nalazi se na obroncima Trebevića, na jugu grada Sarajeva, na prostoru gdje je austro-ugarska 1898. godine izgradila vojnu tvrđavu. Fortifikacijski objekat na Vracama građen je kao kamena utvrda, kakve se grade duž komunikacija i saobraćajnica.

Spomen-park Vraca 2005. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.