Naopaka zastava u naopakoj državi
Foto: ka5an.ba

Naopaka zastava u naopakoj državi

Danas je Dan državnosti BiH, svi šalju čestitke, tv programi su ispunjeni do posljednjeg gosta, glavni grad je pun zatvorenih dućana koji su svoje izloge ukrasili simbolom državnosti – zastavom BiH.

Piše: Tarik Kapetanović, ka5an.ba

Ispred i oko dućana i malih obrta nalaze se institucije koje upravljaju našim malim životima i obrtima a na njima zastave, često obrnute zastave naopake kao i mnogo toga što proživljavamo danas.

Foto: ka5an.ba

Foto: ka5an.ba

Da li je zaista zastava BiH naopaka ili je mi samo tako postavljamo i vidimo, ostaje da se utvrdi. Nas nekolicina koji zaista primijetimo razliku javno poručuje  : „Naučimo okrenuti zastavu pravilno“ i „Probudimo nacionalnu svijest i naučimo držati zastavu ispravno barem dok navijamo!“

Novu državnu zastavu barem kako dokumenti kažu imamo od 1998 godine. Od tada pa sve do danas, a danas je 2013. godina ni predstavnici institucija ni građani nisu naučili kako pravilno postaviti zastavu.

Iskreno, ni to me ne čudi kada se sjetim koliko je energije potrošeno na kreiranju njenog izgleda, boje, simbolike i motiva zajedničke nam zastave države Bosne i Hercegovine.

Nepotvrđena anegdota kaže da je Vestendorpu dok je kreirao zastavu za njen finalni dizan sinula ideja dok je gledao šare na svojoj šoljici za čaj. Isti taj Vestendorp je 4. februara 1998. godine donio odluku da to bude zastava sa žutim trouglom koji očito predstavlja BiH na plavoj podlozi sa devet bijelih zvijezda petokraka.

Foto: ka5an.ba

Foto: ka5an.ba

Od zastave su napravili i grb koji je počeo da se primjenjuje od 20. maja 1998. godine.

Mi smo se s vremenom navikli na zastavu, negdje skoro službeno i hladno a negdje sa žarom kao da smo se srodili s njom. Neke je podsjećala na prijeratna pakovanja baterija Varta ili na kutiju za deterdžente sa jeftinim kineskim satovima s kraja 80tih godina.

Ali kako barem neke stvari nebi stajale naopako u ovoj naopakoj državi potrudio sam se i pronašao kratki priručnik u pdf formatu autora M. Srdanovića s naslovom „Problem zastave Bosne i Hercegovine i kako ga riješiti“

„Ako horizontalno postavljenu zastavu, okrenemo za 90 stepeni u pravcu kazaljke na satu, kako bi bila izvešena na jarbol, hipotenuza trougla biće gore, a iznad nje zvezdice, što je česti nepravilni oblik koji se može videti. Mnogi posetioci sportskih takmičenja, kao i vlasnici preduzeća koji istaknu zastavu na dan praznika, znaju i horizontalno postavljenu zastavu da okrenu naopako, sa zvezdicama na gore.“

Srdanović predlaže nekoliko načina, kako postaviti zastavu pravilno. Prvi način je da horizontalnu postavljenu zastavu prvo obrnemo oko njene vertikalne ose za 180 stepeni, a onda postavimo u horizontalan položaj rotiranjem u smjeru kazaljke na satu. Lakši način je da horizontalno postavljenu zastavu u vertikalan položaj rotiramo u smjeru suprotnom od smera kazaljke na satu, jer ćemo rotiranjem u smjeru kazaljke na satu, zastavu okrenuti naopako.

Ukoliko je i u horizontalnom i u vertikalnom položaju, žuti trougao postavljen tako da je hipotenuza dole, kateta gore, druga kateta desno ili lijevo, zastava je pravilno postavljena.

Muke oko kolonijalnih obilježja BiH, inspirisanih sa protektorove šoljice za čaj, govori i o nerazumnom inatu tadašnjih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, koji su radije pristali da se ne dogovore oko suživota sva tri obilježja na zajedničkoj zastavi, a kasnije ipak usvojili nametnutu plavo-žutu zastavu sa zvjezdicama koja danas zbunjuje građane širom Bosne i Hercegovine.

Priručnik o pravilnom postavljanju zastave možete preuzeti i OVDJE.

[divider]

Tekst i fotografije preuzete uz dozvolu autora


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.