Najučestalije fobije kod ljudi
Foto: Svjetlorijeci.ba

Najučestalije fobije kod ljudi

Fobija je dio vašeg života? „Dobrodošli u klub“ jer kako navodi Američki Nacionalni Institut čak 10% od ukupne populacije odraslih ima neku fobiju.

Pozitivna stavka u svemu tome je činjenica da su fobije izlječive. Smatra se da ih je moguće prevazići zahvaljujući psihoterapiji, te kognitivnim i bihevioralnim tehnikama.

Sigurno su vam poznate reakcije poput vrtoglavice, mučnine, gubitka daha, ubrzanog lupanja srca, povećanog znojenja i slično, znajte da je to zajednička karakteristika svih fobija. Nažalost u nekim slučajevima simptomi mogu biti toliko intenzivni da eskaliraju u panični napad.

U nastavku slijedi lista najčešćih fobija kod ljudi.Arahnofobija – strah od paukova češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i podrazumijeva takođe i strah od škorpije.

Ofidiofobija – strah od zmija ali i reptile i vodozemaca. Širi termin za ove strahove je “herpetofobija”. Možese ti javiti i bez prisustva zmije, npr. kada je zamislite ili vidite na slici i televiziji.

3. Akrofobija – strah od visine. Ovaj izraz  može da uključuje i strah od prostora iz kojih se ne može lako pobjeći, npr. mjesta puna ljudi i otvoren prostor. Klaustrofobija je opozit koji predstavlja strah od skučenog prostora iz kojeg je izlaz težak ili nemoguć.

Kinofobija – strah od pasa najčešće nastaje kao posljedica loših iskustava sa psima (ujed, napad psa). Ova fobija je podjednako zastupljena kod oba pola, a za fobični objekat ima životinje.

Astrafobija – strah od grmljavine poznat je i kao brontofobija, tonitrofobija I keraunofobija. Od ovog straha mogu patiti i životinje. Kod osoba koje se boje, grmljavina može izazvati drhtanje, plakanje, preznojavanje pa čak i panične napade.

Tripanofobija – strah od injekcija se često ne tretira  psihoterapijski. Ova fobija može da uključuje strah od igala i drugih medicinskih procedura koje uključuju oštre predmete.

Socijalna fobija – strah od socijalnih situacija. Često se desi da strah preraste u panični napad. Ovu fobiju karakteriše prekomjeran strah ili izbjegavanje socijalnih situacija uključujući upotrebu javnih toaleta, jedenja u javnosti ili bilo koja slična aktivnost u prisustvu drugih.

Pteromerhanofobija – strah od letenja predstavlja strah od moguće avionske nesreće. Takođe može biti mješavina više drugih fobija kao što su strah od zatvorenih i skučenih prostora ili strah od visine.

Mizofobija – strah od bacila i prljavštine usko je povezan s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Najčešće se ispoljava kroz opsesivno pranje ruku i korištenje sredstava za dezinfekciju.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.