Najistaknutiji barmen u Bosni i Hercegovini: Nebojša Lazarević

Inspirisani prvim takmičenjem barmena u Sarajevu, odlučili smo napraviti intervju s jednim od najistaknutijih barmena u Bosni i Hercegovini, Nebojšom Lazarevićem.

Nebojšina profesionalna karijera počela je na Kruzerima 2005. i 2006. godine na Floridi. Radeći u “Cruise” industriji skoro tri godine, naučio je puno toga o menadžmentu, ekonomiji velikih barova i velikih hotelskih korporacija kakva je i “Cruise” industrija. Već na drugom ugovoru je postao Bartender  “Outlet manager” što je praktično glavni barmen i šef tog određenog bara.

„Kokteli su internacionalni fenomen, ali kuća koktela je sigurno SAD. Tamo je sve i počelo u širim pogledima, i to je dio njihove Pop kulture, kulture življenja i druženja baš kao što je kod nas to kafa s lokumom i ta dimenzija sjedenja i druženja koja prati kafu“ – kazao je Nebojša Lazarević

Nebojša Lazarević

Foto: Iz privatne arhive

Razgovarala: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Sarajevski.ba: Vaš prvi koktel?

Nebojša Lazarević: Nisam baš siguran o kojem bi se piću tačno radilo. Ali neki od najpopularnijih koktela koje smo svi bar nekoliko puta probali u životu su sigurno Screwdriver(Đus-vodka: Orange Juice, Vodka) ili recimo Brandy-Cola što bi u općenarodnom predanju bilo Stock-kola onako kako mi to svi poznajemo. Mislim da je moj prvi koktel koji sam probao upravo bio jedan tako jednostavan mix poput Bambusa ili Stock-kole. Onda kada sam kao student počeo raditi po kafićima i barovima, to su sigurno bili prvi kokteli koje sam ikada napravio.

Koktel1

Foto: Iz privatne arhive

Nebojša smatra da je impresija koju jedan posjetilac bara može imati dok pije koktel veća, ako taj isti gost sjedi za barom pored bartendera, jer se tu provlači neka mistična priča ili legenda o svakom piću. Kaže kako je u koktelima famozna upravo ta priča, znanje, legende, stil i harizma kojom jedan bartender vraća goste u isti bar iz dana u dan.

Sarajevski.ba: Vaša iskustva kao barmena u BiH i barmena van granica naše države?

Nebojša Lazarević: Mega pitanje. Puno je toga što mi se dogodilo u ovih 10 godina kako sam uključen u bar industriju. Amerikanci su dosta informirani o svim tradicionalnim i modernim miksanim pićima te je dosta lako raditi s njima, a znaju biti i veoma zahvalni gosti. Rusi su dosta zahtjevni ali znaju nagraditi itekako. Latinosi su dosta oprezni i skromni ali ako im ugodiš i postanete prijatelji, većina će odlično da vas nagradi. Evropljani, svi različito.Ono što veliki svijet ima, a mala BiH nema jeste iskustvo i tzv “Cocktail Culture”.

Da bi radio kao bartender u BiH moraš biti dobar miksolog, odličan flair bartender, vrhunski zabavljač, bljuvač vatre, dobro izgledati i imati debele živce. Treba još puno vode proteći da se ljudi nauče tome i nauče to cijeniti.Tim teže što smo mi tzv. “Table” ugostiteljska kultura, a ne “Bar” ugostiteljska kultura. Tako da je barmenu teže uspostaviti kontakt s gostima za razliku u Americi gdje gosti prvo sjedaj uza bar i sve ih zanima, a tek kad se šank popuni ostali sjedaju u krugovima oko bara na najbliže stolove.

Koktel

Foto: Iz privatne arhive

 

Nebojša naglašava da ova grana ugostiteljstva u BiH može opstati uz podršku Liquor industrije, od koje zavisi da li će u jednoj zemlji biti koktel barova. Bez podrške sponzora pića, bar menadžera i vlasnika barova sami barmeni ne mogu napraviti puno. U našoj zemlji poznaje tri prava profesionalna bara u kojem rade profesionalni bartenderi koji su ispisali našu historiju bartendinga. To su Hemingway Bar u Mostaru (period od 2003. do danas), Hacienda u Sarajevu (period od 2005. do 2009.) i Shakers Bar Banja Luka (period od 2009. do 2012.).

Sarajevski.ba: Koji je Vaš najveći uspjeh kao profesionalnog barmena?

Nebojša Lazarević: Uspjeh? Zaista. Puno toga mi se desilo u posljednjih par godina. Od onoga što je meni dosta bitno izdvojio bih činjenicu da sam bio jedan od glavnih kreatora ideologije i jedan od osnivača Asocijacije Profesionalnih Bartendera u BiH, te sa-osnivač prve profi Škole za barmene u BiH, Shakers Bartending Academy i istoimenog koktel bara. Organizirao sam dva takmičenja u BiH na internacionalnom nivou. Moj najbolji plasman na jednom flair takmicenju na internacionalnom nivou je bilo 6. mjesto natakmičenju u Mostaru iz 2012 a bio sam prvoplasirani od svih BiH takmičara. Jedan od meni ličnodragih zgoda je događaj od prije nekoliko mjeseci gdje sam radeći za Disney korporaciju na Floridi nastupio na jednom od njihovih brodova u tzv. “Walt Disney Theatre” sa složenom koreografijom u flairu pred 1200 ljudi.

Sarajevski.ba: Šta očekujete od prvog takmičenja barmena u Sarajevu?

Nebojša Lazarević: Kao što smo već pričali, takmičenja su jedan od najboljih načina prezentacije bar kulture i koktel kulture. Mislim da će ovo biti odličan sajam, seminar, prezentacija profesionalnog bartendinga i kulinarstva u BiH. Evo prilike da privučemo kompanije iz Liker industrije, neke od njih su čak i uključene u ovo takmičenje kao partneri i sponzori. Nadam se da će tako i ostati, jer ima puno mladih talentiranih barmena, barista, sommeliera u BiH koji bi mogli dići ovu priču u nebesa ukoliko ih industrija podrži.

Koktel2

Foto: Iz privatne arhive

Sarajevski.ba: Hoćete li nam otkriti koji je Vaš glavni adut na takmičenju?

Nebojša Lazarević: Hm, neka to ostane tajna za sada. Ali mogu reći da sam spremio jedan koktel sa našim tradicionalnim sastojcima.

Nakon takmičenja u Sarajevu, u planu je i Akademija barmena, a kolege iz Udruženja barmena ICE, najavile su Nebojšu kao predavača.

Sarajevski.ba: Da li možda planirate saradnju s Udruženjem barmena ICE iz Sarajeva?

Nebojša Lazarević: Saradnja između mene i kolega iz ICE-a kao i kolega iz Mostara je priča koja je počela još prije nekoliko godina. Stalno smo uključeni jedni s drugima u projekte, radimo klupske i događaje i promocije u barovima zajedno. Sada nastupamo zajedno u izradi projekata i nastupamo zajedno kao Asocijacija bartendra BiH. Volio bih da nas ima puno više, ali kao što sam već pomenuo sve to uslovljava tržište i industrija u kojoj radimo. Siguran sam da je razvoj situacije u pozitivnom pravcu neminovan s obzirom na količinu pozitivne energije koju smo uložili u sve projekte.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.