Najaktuelniji trendovi u avanturističkom turizmu
Foto: Denis Ruvić

Najaktuelniji trendovi u avanturističkom turizmu

Foto: Denis Ruvić

Foto: Denis Ruvić

Avanturistički turizam postaje naglašeni oblik turističke potražnje širom svijeta, ali uz uvjete i dokaze da se priroda i čovjekova okolina štite. Turisti su u potrazi za destinacijama koje pružaju zdrav okoliš, mogućnost upoznavanja lokalnog stanovništva, autohtone hrane i neponovljivog doživljaja prirode, posebno na planinama, rijekama i jezerima- izjavila je Feni direktorica Asocijacije avanturističkog turizma u BiH (ATABiH) Erna Kurtović.

Po njenim riječima najinteresantnije destinacije u BiH iz segmenta avanturističkog turizma su: Tara, Neretva i Una, Nacionalni park Sutjeska i Bjelašnica s Lukomirom.

Kurtović navodi da avanturistički turizam u BiH postaje sve popularniji, a u prilog naporima za njegov razvoj stoji i činjenica da za pokretanje ovih aktivnosti nisu neophodna velika početna ulaganja.

“Osim toga, raznovrsnost i ljepota prirodnih resursa BiH predstavljaju veliki potencijal za razvoj ove atraktivne sportsko-turističke grane. Postoji nekoliko sigurnosnih izazova i opasnosti za razvoj ovog sektora u BiH: prisutni su problemi nemarkiranih i slaboodržavanih staza, nedostatak certificiranih vodiča, neadekvatan smještaj u planinskim područjima, minirana područja, nedostatan pravni okvir itd. Ovi problemi veoma limitiraju veliki potencijal za eko i avanturistički turizam koji posjeduje BiH”, kazala je direktorica ATA-e BiH.

Po njenim riječima agencije kao pojedini subjekti nisu u mogućnosti da same rješavaju te probleme i upravo su se iz tog razloga odlučile udružiti i osnovati ATABiH.

U organizaciji Udruženja avanturističkog turizma u BiH (ATA BiH) i međunarodne Adventure Travel Trade Association, prošlog mjeseca održan je Adventure EDU trening za turističke agencije iz regije u turstičkom kompleksu Pliva u Šipovu.

Agencije iz Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije su se kroz održane radionice upoznale o trenutnim najaktuelnijim svjetskim trendovima u avanturističkom turizmu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.