Na proljeće počinju radovi na pružnom prelazu kod RTV doma
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Na proljeće počinju radovi na pružnom prelazu kod RTV doma

Radovi na pružnom prelazu kod RTV doma trebali bi početi krajem aprila ili početkom maja. Ipak, sanacija ovog dijela pruge neće biti u onom obimu kako je to bilo ranije planirano, odnosno radit će se privremena sanacija i to samo pružnog prelaza za motorni saobraćaj.

Radovi će podrazumijevati zamjenu kompletne konstrukcije pružnog prelaza kuda prolaze vozila, izradu betonskih ploča ispod šina, zamjenu šina, postavljanje tampona i završnog sloja asfalta.

Prošle godine objavljen je javni poziv za odabir izvođača radova, međutim postupak je poništen jer je na kraju ostala samo jedna ponuda i zbog toga što je ta vrijednost ponude bila veća od predviđenog budžeta planiranog za te radove.

“Onda smo pokrenuli aktivnost da pribavimo neko novo projektno rješenje privremene sanacije koja neće biti rađena u obimu kao što je planirano prvobitnim projektom. Ona će obuhvatati sanaciju pružnog prelaza za motorni saobraćaj, dok se sanacija pješačkog prelaza i tramvajskih stanica koji su bili predviđeni prvobitnim projektom neće sada raditi”, pojasnio je za Oslobođenje Adnan Alikadić, viši stručni saradnik u Direkciji za ceste Kantona Sarajevo.

Nije poznato koliko će sanacija ovog dijela pruge koštati. Projektant je dobio mjesec dana da uradi projektno rješenje nakon čega će biti poznato koliko će sanacija koštati, a kako je istakao Alikadić, važno je da radovi budu kvalitetno izvedeni

On je u razgovoru za Oslobođenje dodao i to da će Direkcija za ceste za građevinske radove angažovati KJKP Rad, sa kojim ima sklopljen sporazum, dok će KJKP GRAS zamijeniti šine. Sanacija pješačkog prelaza i stanica bi se, prema Alikadićevim riječima, radila kada se steknu povoljni finansijski uslovi i to najvjerovatnije u sklopu rekonstrukcije tramvajske pruge.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.