Na Dobrinji održano takmičenje u pravljenju ćetenije
Foto: Novigradsarajevo.ba

Na Dobrinji održano takmičenje u pravljenju ćetenije

Pred velikim brojem prisutnih građana na platou Bosanske tržnice na Dobrinji u subotu je održana ćetenijada – takmičenje u pravljenju ćetenije, tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice.

Manifestacija, čiji je cilj da se tradicionalni običaji otrgnu od zaborava, održana je uz prigodan kulturno-umjetnički program. Bila je to prilika za nesvakidašnje druženje uz muziku, pjesmu i mnoštvo bh. folklornih igara, koje su izveli članovi nekoliko folklornih grupa iz Modriče i KUD Gajret iz Sarajeva. Uz sve to, prisutni su imali priliku gledati cijeli postupak pravljenja ćetenije, a potom je i degustirati.

Kako je kazao Mustafa Mustajbegović, predjesjednik Udruženja „4T“ Tarevci, ćetenija, koja se pravi od šećera, vode, brašna i limuna ranije je bila glavna zanimacija djevojaka i momaka, a ovaj običaj danas je u najvećoj mjeri zaboravljen. U želji da se od zaborava sačuvaju fini bosanski običaji ovo udruženje organiziralo je niz ovakvih manifestacija u Modriči, a tu tradiciju, uz podršku Općine Novi Grad nastoji prenijeti i u Sarajevo.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić najavio je da će se pored ovog druženja, na platou Bosanske tržnice i u budućnosti organizirati slični događaji.

Da bi se ćetenija napravila, potrebno je provesti niz obreda, pa je i sam čin pravljenja veoma zanimljiv. Ovoj tradicionalnoj poslastici, jednoj vrsti bosanske halve, govorio je novinar, publicist i ljubitelj sevdalinke Vehid Gunić. On je izrazio zadovoljstvo što se na ovakav način oživljava tradicija. Gunić je objasnio da je ćetenija nastala od arapske izvedenice ćeten, a da je samo pripremanje ćetenije u prošlosti predstavljalo jedan oblik društvenog života.

U takmičenju je učestvovalo sedam ekipa iz Sarajeva, Modriče, Gračanice, Gradačca i Bjelimića. Prema ocjenama stručnog žirija, najbolju ćeteniju napravila je ekipa „4T“ Tarevci. Drugo i treće mjesto zauzele su ekipe „Gračaničko keranje“ i Udruženje građana „Bjelimićani“. Pobjedničkim ekipama uručene su diplome i nagrade.

Cetanija, cetanijada

Foto: Novigradsarajevo.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.