Na današnji dan, prije 30 godina, zatvorene su Olimpijske igre u Sarajevu
Foto: Historija.ba

Na današnji dan, prije 30 godina, zatvorene su Olimpijske igre u Sarajevu

XIV zimske olimpijske igre održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. godine, to su ujedno i  bile prve zimske olimpijske igre održane u jednoj komunističkoj državi.Grad domaćin izabran je 18. maja 1978. godine na 80. sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini.

Za vlasti Jugoslavije sarajevska Olimpijada je bila sjajna prilika da državu svijetu predstave u najboljem mogućem svjetlu. Uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila Jugoslaviju početkom osamdesetih, u organizaciju ZOI utrošeno je 142,6 miliona dolara.

Na ZOI učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja. Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici natjecanja u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill  i  Christhoper Dean, koji su osvojili zlatnu medalju u plesu.

“Doviđenja drago Sarajevo! ” , ovim je riječima 19. februara, tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran zatvorio ZOI 1984., i dodao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

ZOI 1984  smatraju se najsvjetlijim trenutkom u historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.