Mononukleoza, bolest poljupca
Foto: stock.net

Mononukleoza, bolest poljupca

Mononukleoza je vrsta zarazne bolesti koju znamo još nazivati i ”bolest poljupca”. Nastaje pojavom Epstein-Barrovog virusa koji u organizmu izaziva infekcijske reakcije, a često je krivac za karcinom grla i stanične limfome. Od mononukleoze najčešće obolijevaju djeca i mladi od 5 do 25 godina, a prolaze bez većih i ozbiljnijh komplikacija. Mononukleoza ima neke jasne simptome po čemu ju je lako prepoznati.

Javlja se povišena tjelesna temperatura, upaljeni limfni čvorovi i bolno grlo zbog čega se često prvo pomisli na gripu. Kod upale, limfni čvorovi narastu do veličine jajeta, a zbog povećanja razine enzima u krvi znaju se povećati jetra te slezena. Imunitet naglo slabi pa dolazi do pojačanog umora, oboljeli osjeća stalnu iscrpljenost i nedostatak energije.Sama dijagnoza izvodi se iz krvne slike, kod koje je jasno vidljiv porast bijelih krvnih stanica, odnosno leukocita. Laboratorijski nalaz liječniku će pomoći da odredi tijek i način terapije. Najčešće predlaže mirovanje, dijetu i veliki unos tekućine, no kod jačih oboljenja koriste se antibiotici i analgetici. Oni snižavaju povišenu temperaturu i ublažavaju bol u grlu. Iako se prenosi virusom i putem sline, mononukleoza se znatno razlikuje od prehlade ili gripe. Često je oboljelog potrebno hospitalizirati, a sama bolest traje i do nekoliko mjeseci. Nakon što se virus pojavi, on zauvijek ostaje u tijelu. Ne stvara probleme sve dok se ne dogode nagle promjene u organizmu, kao što je naglo mršavljenje, debljanje, trudnoća ili neka druga teža bolest.

Ukoliko obolite li od mononukleoze, trebali biste što više mirovati, jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima koji će ojačati vaš imunitet. Lakše ćete preboljeti bolest ako je vaš organizam jači i otporniji. Izbjegavajte tešku hranu koja sadrži sve oblike masti, brzu ili prezačinjenu hranu, meso, gazirana i alkoholna pića.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.