Mliječni proizvodi drastično poskupjeli
Foto: Wikipedia

Mliječni proizvodi drastično poskupjeli

Zvanične statistike evidentirale su vrtoglavi rast cijena mlijeka i mliječnih prerađevina na policama bosanskohercegovačkim trgovinama, javlja Dnevni avaz.

Nove, znatno više cijene u novembru imali su i sirevi trapist, edamer i gauda. Prosječno, za kilogram ovih vrsta sireva trebalo je izdvojiti 13,3 KM, čak deset posto više nego mjesec ranije. Sličan porast cijene od 10,10 posto zabilježen je i kod putera, pa su građani FBiH u novembru u prosjeku trebali izdvojiti 17,60 KM za kilogram, piše Dnevni avaz.

Federalno ministarstvo trgovine sačinilo je analizu cijena u deset gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a rezultati pokazuju da je u novembru prosječna cijena litra iznosila 1,50 KM, što je za 3,3 posto skuplje nego u oktobru.

Mostarci su tako prošlog mjeseca litar mlijeka plaćali u prosjeku 1,8 KM, a Širokobriježani dvije marke.

“Građanima savjetujemo da, ako su u mogućnosti, kupuju mlijeko i mliječne proizvode iz njima poznatih domaćinstava, jer su znatno jeftiniji”, rekla je za Dnevni avaz Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora ovog saveza.

Prema najnovijim podacima Federalnog ministarstva trgovine, u novembru je došlo do znatnog pada cijene pšeničnog brašna (17,4 posto), pa je ovaj proizvod u FBiH prosječno koštao marku. To, međutim, kao ni ranijih mjeseci, nije pratilo adekvatno pojeftinjenje pekarskih proizvoda, pa je hljeb jeftiniji za samo 1,6 posto i kilogram je koštao 2,4 KM.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.