Mladić odbio odgovarati na Karadžićeva pitanja
Foto: YouTube / ICTY

Mladić odbio odgovarati na Karadžićeva pitanja

Iako je položio zakletvu, Ratko Mladić odbio je da odgovara na pitanja Radovana Karadžića u vezi sa dešavanjima tokom rata u BiH, javlja BIRN Justice Report.

„Meni je 71. godina. Na brojnim dužnostima sam bio u svojoj karijeri od 1976. kada sam postao oficir, do kada me nisu uhapsili u ovom sudu… Ja bih vas zamolio, ima, ja mislim i Sudu ovdje u mom dosijeu tačno datum i dan kada sam na kojoj dužnosti bio… Na ostala pitanja odbijam da svjedočim zbog mogućnsoti da mi bude ugroženo zdravtsveno stanje i moja prava na Odbranu. Ja imam kratku izjavu, koju želim da pročitam. Ja želim da narodu pročitam, ja ne branim sebe, niti ti braniš sebe predsjedniče, mi branimo svoj narod“, rekao je Mladić.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske i Mladiću kao komandantu VRS-a se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.