Mirror: Potomak Gavrila Principa ponosan na atentat u Sarajevu
Foto: Nap.ba

Mirror: Potomak Gavrila Principa ponosan na atentat u Sarajevu

Potomak Gavrila Principa, pripadnika organizacije Mlada Bosna, koji je izvršio atentat na austrijskog prijestolonaslijednika u Sarajevu i tako započeo Prvi svjetski rat, Gavrilo Princip, ponosan je na djelo svog pra-strica, piše britanski list Mirror, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Tiražni britanski list objavio je opširnu priču o potomku poznatog Gavrila Principa koji nosi njegovo ime i živi u Sarajevu. Navode da se radi o privatnom poduzetniku, koji pored kuće u Sarajevu ima i kuću u Bratuncu.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

“Nemam problema sa tim što nosim ime Gavrila Principa, ponosan sam na to. On je heroj za mene, htio je da se ova zemlja oslobodi okupatora. Uvijek su ovdje stranci donosili odluke, Turci, austrijanci”, kazao je Gavrilo Princip mlađi. List ističe da je atentator Gavrilo Princip kao 15-godišnjak priključio pokretu Mlada Bosna koji je bio povezan sa nacionalističkim pokretoom Crna ruka.

Vjerovatno nije ni sanjao da će on biti osoba koja će povući obarač za početak najkrvavijeg rata u ljudskog historiji. Gavrilo Princip mlađi, kako se navodi, danas ne želi preuzeti naslijeđe tog rata, već samo kako kaže hrabrost atentatora. List, također, navodi da Srbi i dalje smatraju taj potez herojstvom te žele, u godini kada se obilježava 100 godina od atentata napraviti spomenike Principu, što može izazvati dodatne nacionalne tenzije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.