Ministar Vranić: Onima koji su prebolovali COVID-19 mora se pratiti zdravstveno stanje
Foto: Vlada KS

Ministar Vranić: Onima koji su prebolovali COVID-19 mora se pratiti zdravstveno stanje

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas je održao sjednicu, na kojoj je, prema riječima ministra zdravstva, prof. dr. Harisa Vranića, konstatovano da se neće davati nikakve preporuke za ublažavanje do sada donesenih mjera.

Dodao je kako nisu razgovarali o proširenju obima restriktivnih mjera, jer je po njegovim riječima, epidemiološka krivulja u blagom padu i ne pokazuju tendenciju rasta broja oboljelih.

Ministar Vranić je poručio, ovom prilikom, kako postoji i akutna faza Covid-oboljenja ali i, što je već dokazano, post Covid komplikacije, koje se trebaju pratiti kod svih onih koji su prebolovali ovaj virus.

„S tim u vezi, vrlo brzo će se u Covid ambulanti u Općoj bolnici, koja raspolaže kadrom, prostorom i materijalnim sredstvima pratiti svi oni koji su imali koronu, a liječeni su u ovoj bolnici. Tu su uglavnom bili hospitalizirani pacijenti sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, njih oko 700“, potcrtao je ministar.

Isti će slučaj biti i sa pacijentima koji su liječeni kod porodičnog doktora u domovima zdravlja, kao i kod onih na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Svi su oni su dužni da prate one pacijente koji su kod njih završili liječenje. Sve zdravstvene ustanove će dobiti precizna uputstva kako će ti pacijenti biti dalje tretirani.

“Ovo se radi, jer neki pacijenti, nakon što preboluju Covid, imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, dolazi do plućne embolije i embolije ekstremiteta, poremećaja rada ostalih organa, a posebnu pažnju treba obratiti i na psihološku stranu”, naveo je ministar Vranić.

“Semafor u nastavi”

Kada je riječ o izvođenju nastave u školama, Krizni štab je pripremio akte s kojima će u narednom periodu upoznati nastavnike, učenike i roditelje, te je ministar najavio da od iduće sedmice očekuje početak nastave u povećanom obimu u učionicama.

Također, Zavod za javno zdravstvo, pripremio je tzv. semafor u nastavi, radi se o jednoj varijanti koja je prekopirana od Evropske unije i prilagođena našim uslovima, kojim se jasno i decidno govori kada se i koje mjere smanjuju ili proširuju u odnosu na broj zaraženih u KS, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.