Ministar Šteta: Smanjiti kolone adaptivnim upravljanjem semaforima
Foto: Arhiv, Sarajevski.ba

Ministar Šteta: Smanjiti kolone adaptivnim upravljanjem semaforima

Saobraćajne gužve i kolone vozila redovna su pojava u svim većim gradovima, naručito u jutarnjim i posljepodnevnim satima.

Višesatni kolapsi, kako je pokazala struka, uglavnom nastaju zbog neusklađenih semafora koji rade istim tempom, kako danju tako i noću.

Zbog takve situacije, piše Avaz, potrebno je da što prije s radom počne jedinstveni saobraćajni centar, iz kojeg će se moći upravljati javnim prijevozom i semafornom signalizacijom.

“Trenutno imamo situaciju da nam zeleno svjetlo na semaforu traje isto kada imamo neviđene gužve i iza ponoći, kada je manja gužva. To moramo promijeniti i zato ćemo napraviti projekt adaptivnog upravljana semaforima”, kazao je resorni ministar Adnan Šteta.

Plan je, kako kaže, postaviti kamere putem kojih će se moći gledati stanje na cestama te u kojim dijelovima grada su gužve.

“Tako ćemo najbolje znati gdje trebamo odmah reagirati. To će značajno smanjiti gužve. Ovaj projekt ćemo pokrenuti zajedno s EBRD-om. Studije su pokazale da takvim upravljanjem protok saobraćaja bude brži i za 30 posto”, rekao je Šteta, a prenosi Avaz.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.