Ministar Delić: Morali smo poništiti Javni poziv za dodjelu poticaja malim privrednicima
Foto: Vlada KS

Ministar Delić: Morali smo poništiti Javni poziv za dodjelu poticaja malim privrednicima

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je u svom obraćanju upoznao javnost sa svim važnim informacijama o zatečenoj blokadi u provođenju Programa dodjele poticaja subjektima male privrede sa području Kantona Sarajevo, za prošlu godinu.

Podsjetio je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u augustu 2020. godine objavilo Javni poziv za odabir korisnika “Poticaja razvoju male privrede”, odnosno za dio programa podrške koji se implementiraju svake godine.

“Nakon što je Ministarstvo izvršilo izbor korisnika iz reda pristiglih prijava, sredstva su, iz zvanično nepojašnjenih razloga, blokirana od strane bivše Vlade KS. Zbog njene Odluke o neutvrđivanju liste korisnika i iznosa poticajnih sredstava za razvoj subjekata male privrede, Ministarstvo je prinuđeno poništiti predmetni Javni poziv. On obuhvata programe: subvencioniranje troškova kamata, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete, poticaj za unapređenje poduzetništva obrtnika, poticaj start up subjektima male privrede i razvoja ženskog preduzetništva”, podsjetio je ministar Delić.

Naveo je i kako je, prema izvještaju i obrazloženju Komisije za izbor korisnika po ovom javnom pozivu, zaprimljeno 155 prijava, od kojih njih 83 nisu ispunile uslove Javnog poziva, te je utvrđena lista 72 subjekta koja su ostvarila pravo na poticaj.

“Ukupan iznos podrške u tadašnjem prijedlogu bio je 805.759,64 KM”, naglasio je ministar.

Foto: Vlada KS

Ministarstvo privrede je 23. decembra 2020. godine dostavilo Prijedlog odluke Vladi Kantona Sarajevo na nadležno postupanje.

Na sjednici održanoj 31.12.2020. godine, tadašnja Vlada je donijela Odluku da se predložena lista korisnika „ne utvrđuje“, odnosno odbila je da je usvoji. Shodno takvoj Vladinoj odluci, te preraspodjeli sredstava učinjenoj tada, Ministarstvu privrede nije ostavljena zakonska mogućnost da implementira predmetna sredstva, već je dužno, na temelju važećih propisa, poništiti predmetni Javni poziv.

“Ne želeći ulaziti u izbor korisnika, niti u način i proces izbora, niti u kvalitet programa, jer je cijeli proces započet i završen u mandatu prethodne Vlade, ovim putem želim, zbog velikog broja upita, zainteresiranu javnost samo upoznati s činjenicama, a posebno privrednike koji su aplicirali na ovaj javni poziv. Zbog čega prethodna Vlada nije usvojila predloženu Odluku, to zvanično nije pojasnila u svom aktu, stoga je ne bih obrazlagao proizvoljno”, istakao je ministar Delić.

Kazao je i kako, navodno, neki članovi Vlade nisu bili zadovoljni pojedinim firmama koje su se našle na spisku.

“Ako je to tačno, Vlada je zaključkom trebala isključiti sporne firme sa spiska, one za koje ima adekvatne razloge za uklanjanje, a ostalim firmama koje su prošle proces omogućiti da dobiju poticaje”, rekao je ministar Delić.

Naglasio je i kako je to bilo neophodno posebno zbog činjenice jer se privreda nalazi u izuzetno teškoj situaciji i uskraćivanje svakog vida podrške tu situaciju čini još težom.

“Najiskrenije mi je žao privrednika koji su se prijavili u trenutku kada su možda i najviše ugroženi u nekoliko prethodnih godina. Učinit ću sve da javni pozivi za 2021. godinu budu što bolje prilagođeni potrebama privrednika, da kroz javnu konsultaciju privrednici učestvuju u njihovom kreiranju, da o njima na vrijeme budu obaviješteni, da se objave pravovremeno, da proces izbora bude maksimalno transparentan, da sredstva budu isplaćena na vrijeme. I da se situacije poput ovih više nikad ne ponove”, najavio je i obećao ministar Delić.

Ministar Delić posjetio Skenderiju, ZOI'84 i Turističku zajednicu KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je bio u radnim posjetama javnim preduzećima “Centar Skenderija”, “ZOI '84” i Turističkoj zajednici KS.

Ovom prilikom, ministar Delić je izjavio da su neka od javnih preduzeća posebno pogođena novonastalim uvjetima rada usljed pandemije koronavirusa, jer im poslovanje direktno zavisi od aktivnosti koje su ograničene preporukama i mjerama prevencije širenja pomenutog virusa, poput organizacije sajmova, koncerata, sportsko-rekreativnih okupljanja, itd.

Delegacija Ministarstva, na čelu s ministrom Delićem, obavila je sastanke s upravama preduzeća, naglasivši da će Ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima pružati podršku javnim preduzećima.

Kako je istakao ministar Delić, važno je da ta podrška ide u razvojnom smjeru, da se podrže projekti koji daju novu vrijednost, oni od kojih će preduzeća imati dugoročnu korista a ne samo zatvaranje privremenih problema i finansijskih rupa, to jest projekti koji će doprinijeti dugoročnoj stabilnosti preduzeća.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.