Milion novih radnih mjesta u regionu do 2020. godine
FOTO: seecel.hr

Milion novih radnih mjesta u regionu do 2020. godine

FOTO: seecel.hr

FOTO: seecel.hr

Predstavnici ministarstava ekonomije Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Makedonije usvojili su Strategiju jugoistočna Evropa (JIE) 2020 na ministarskoj konferenciji Investicione komisije za JIE koja je održana u Sarajevu.

Strategiju JIE 2020 pripremio je Sekretarijat Vijeća za regionalu saradnju (RCC) u konsultacijama s vladama zemalja iz regiona, Evropskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama, nakon što su mu taj mandat povjerili ministri ekonomija  zemalja iz regiona.

Ciljevi te strategije su otvaranje milion novih radnih mjesta u JIE do 2020. godine, udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet, povećati BDP po stanovniku u regionu s dosadašnjih 36 na 44 posto  prosjeka EU te povećati broj visokoobrazovanih ljudi za 300.000 u sklopu radne snage.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović izjavio je na konferenciji za medije, upriličenoj nakon usvajanja Strategije, da je regjia JIE u posljednjih više od deset godina bilježila ekonomski rast bez rasta zaposlenosti zbog čega je fokus današnje konferencije bio na stvaranju novih radnih mjesta.

“Vlade zemalja regiona će izraditi akcione planove u kojima će biti definirano kako namjeravaju ostvariti ciljeve iz ove strategije. Evropska komisija je ponudila tehničku i finansijsku podršku za izradu tih planova, a RCC će koordinirati i nadgledati napore vlada” pojasnio je Svilanović.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević naglasila je da je Strategija JIE 2020 vrlo ambiciozna i da predstavlja izazov za sve zemlje da postignu ciljeve koje su u njoj zacrtali.

Srbijanski ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da sve zemlje regiona dijele zajednički san te da će ova strategija biti mehanizam za ostvarivanje tog sna i da ona pokazuje važnost regionalne saradnje.

Zamjenica ministra ekonomskog razvoja, trgovine i poduzetništva Albanije Brunilda Paskali kazala je da je albanska vlada vrlo posvećena ovoj strategiji, što najbolje dokazuje da je premijer Albanije formirao radnu grupu s ministrom ekonomije na čelu za koordiniranje te misije.

Pomoćnik ministra ekonomije Hrvatske Vedran Kružić istakao je da je za Hrvatsku izuzetno važna da region bude ekonomski konkurentan i snažan, kao i da vjeruju da je za region bitno da ima konkurentnu i snažnu Hrvatsku kao članicu Evropske unije.

Predstavnici zemalja JIE obavezali su se na današnjoj ministarskoj konferenciji Investicione komisije za JIE u Sarajevu da će redovno razmatrati napredak  i dogovarati se o mogućim izmjenama i dopunama neophodnim za osiguranje adekvatnosti Strategije 2020.

Također, pozvali su Evropsku uniju da podrži Strategiju kroz proces proširenja i da iskoristi njenu ulogu platforme za regionalnu interakciju s donatorima i međunarodnim institucijama angažiranim na zapadnom Balkanu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.