Medrese među prvim u državi uvode elektronski dnevnik
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Medrese među prvim u državi uvode elektronski dnevnik

Predstavnici Islamske zajednice i Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci potpisali ugovor, čime je ozvaničen početak korištenja e-Medrese, aplikacijskog softvera razvijenog za potrebe digitalnog vođenja administracije i evidencije u medresama.

Aplikacija je bazirana na vođenje odjeljenske knjige u elektronskom obliku, koja omogućava nastavnicima, razrednicima i direktorima brzu i jednostavnu izradu izvještaja o održanim časovima, ocjenama i izostancima.

Pristup elektronskom dnevniku omogućen je direktorima, sekretarima, nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Ovakav način administracije uobičajen je u svijetu, a sve je prisutniji i u zemljama regije. Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet školske 2011/2012. godine uvela je e-dnevnik kao pilot projekt u tri škole u Hrvatskoj,a budući da su iskustva bila dobra pridružilo im se još 29 škola.

U svim medresama u BiH do kraja tekuće školske godine započet će se sa testnom fazom primjene aplikacie u odjeljenjima prvih razreda, a planirano je da se od početka naredne školske godine e- Medresa počne koristiti u svim odjeljenjima.

Treba napomenuti i to da je projekt e-dnevnika, zapravo diplomski rad studenta Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.