Mašić: Uspjeh bh. društva je 90 učenika-dobitnika nagrada na takmičenjima iz znanja
FOTO: cin.ba

Mašić: Uspjeh bh. društva je 90 učenika-dobitnika nagrada na takmičenjima iz znanja

FOTO: cin.ba

FOTO: cin.ba

Devedeset učenika osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili nagrade na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju danas je u Sarajevu na tradicionalnoj manifestaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke „Znanjem u budućnost” primilo diplome i  novčane nagrade.

“Ovo je najmanje što Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke može učiniti da se oduži ovoj djeci koja ne samo da su ostvarila fantastične rezultate već su bili i najbolji ambasadori BiH na međunarodnim takmičenjima. To je uspjeh cjelokupnog društva” kazao je Damir Mašić, federalnlni ministar obrazovanja i nauke za agenciju FENA.

Istakao je da su na manifestaciji Znanjem u budućnost također prisutna djeca i roditelji iz Konjević-Polja, kojima je, kaže, ovo prilika da se bar na trenutak otrgnu od svoje, nažalost, surove svakodnevnice.

Pojedinačne novčane nagrade, u ovisnosti od nivoa takmičenja i plasmana, kreću se od 200 do 2.500 KM.

Tokom proteklih šest godina, koliko se već održava manifestacija „Znanjem u budućnost”, navodi Mašić, pokazala se dominantnost određenih škola, čiji učenici svake godine donose odlične rezultate s takmičenja.

Nagrađenih 39 učenika osnovnih škola i 51 srednjoškolac su dobitnici jedne od prve tri nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, biologije, njemačkog i engleskog jezika, muzičke i tehničke kulture te vjeronauke.

Učenik Adnan Ibrić je uspješni matematičar iz Gimnazije Lukavac, koji je osvojio prvo mjesto na Federalnom i Državnom takmičenju, te tri medalje na međunarodnim takmičenjima (bronzana na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, srebrena na Balkanskoj i srebrena na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi).

Adnan Ibrić je kazao da mu je velika  čast bila predstavljati svoju državu, BiH, na ovim takmičenjima.

Također, tri učenika su nagrađeni za takmičenja iz dva predmeta, i to: Abdulah Jašarević, Tursko-bosanski Sarajevo koledž, za takmičenja iz fizike i matematike, te Azra Balić, iz fizike i informatike i Tarik Čorbo, iz fizike i engleskog jezika, oboje iz OŠ „Nafija Sarajlić” Sarajevo.

Ovom manifestacijom, kao i sličnim projektima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke želi afirmirati mlade i talentirane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju i ogroman doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja u cijelom svijetu.

(FENA)


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.