Mašić: Jedinstveni pedagoški standardi i normativi za FBiH
FOTO: cin.ba

Mašić: Jedinstveni pedagoški standardi i normativi za FBiH

U javnoj raspravi u svim kantonima je Prijedlog pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u FBiH kojeg je sačinila Radna grupa pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, a koji treba biti usvojen konsenzusom, rekao je u izjavi za Fenu Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

Naglasio je „da se prvi put od Daytona do danas rade jedinstveni pedagoški standardi i normativi na području Federacije BiH“.

“Prvo smo krenuli s devetogodišnjim osnovnim obrazovanjem, a nakon toga nastavljamo sa srednjim obrazovanjem kao i niz drugih aktivnosti koje bi trebale dovesti do ujednačavanja uslova pod kojima se izvodi odgojno-nastavni proces”, istakao je za Fenu ministar Mašić.

Govoreći o prijedlogu koji je u javnoj raspravi, ministar Mašić kaže da je potreban konsenzus za usvajanje jedinstvenih pedagoških standarda u Federaciji.

“Ovaj dokument se mora usvojiti konsenzusom, prije svega kantonalnih ministarstava, jer ono što mi najmanje želimo jest da namećemo bilo koju vrstu obaveza i stvari koje se neće moći realizirati. Objektivno ti pedagoški standardi, odnosno normativi i prijedlozi će morati biti jedna vrsta kompromisa onoga što je potrebno i onoga što je moguće u ovim i datim okolnostima realizirati”, kaže Mašić.

Ministar stambene politike Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, koji koordinira radom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade potvrdio je Feni da će predložena rješenja u ovom smislu podržati i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Povodom eventualnog ukidanja predmeta Kultura življenja, bez kojih bi prema ovom prijedlogu moglo ostati 100.000 osnovaca kaže „bilo bi nam žao da se bilo koji predmet ukine učenicima“.

“Tu nema ad hoc rješenja da jedna osoba može reći treba li se ovaj predmet ukinuti ili ne, već o tome odluku to jest prijedloge donose svi akteri zainteresovani za kvalitet obrazovnog procesa”, rekao je za Fenu predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Dževad Hadžić.

Istakao je da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH zahtijeva da Komisija ubrza rad na usvajanju pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u FBiH, „što naravno treba učiniti i za srednje obrazovanje“.

Pedagoški standardi i normativi trebali bi, kaže Hadžić, ponuditi ujednačen sistem svih standarda u obrazovanju u Federaciji BiH od broja učenika, broja odjeljenja, broja zaposlenih pa do opremljenosti škola nastavnim sredstvima i pomagalima i ujednačavanja planske strukture broja predmeta i sati.

“Očekujemo potporu i Vlade FBiH, odnosno budžeta FBiH, koja do sada u segmentu opremanja škola nije bila na zadovoljavajućem nivou. Pri tome, moramo priznati da se s dolaskom ministra Damira Mašića taj dio značajno povećao”, rekao je Feni predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Izrazio je nadu „da ćemo nakon javne rasprave imati kvalitetan dokument koji će pokušati ujednačiti uvjete za sve učenike i nastavnike na području Federacije, što je i obaveza države prema međunarodnim konvencijama o pravima djeteta“.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.