Lejletul-Kadr predstavlja najznačajniju noć, vrjedniju od hiljadu mjeseci jer je u toj noći došlo do spoja višeg i nižeg svijeta, odnosno desila se objava Kur`ana.

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Muslimani su se sinoć skupili i zajedno u odajama Begove džamije uputili molitve Bogu. Tačnije, u Begovoj džamiji povodom obilježavanja ove mubarek noći, održana je centralna svečanost na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Govor je održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu proučio je prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić.


Nevrijeme koje se te večeri desilo, nije pokvarilo ovo okupljanje. Kiša i grmljavina zaustavila se pred sami početak mubarek noći. Čak je i doprinijela da večer bude prijatna, te se molitva obavila na ugodnoj temperaturi, bez velikih vrućina.

S obzirom da se ne zna tačno kada je noć Kadr, vjernici ovu posljednju trećinu ramazana provode u itikafu, odnosno stalnom boravku u džamiji i ibadetu.