Kuća iz bajke ipak postoji
Foto: Simondale.net

Kuća iz bajke ipak postoji

Iz dana u dan grade se velike i skupocjene vile i na to se troše velike sume novca. No Sajmon Dejl odlučio je iskoristiti prirodni materijal i izgraditi kuću za svoju porodicu u sklopu eko sela u Zapadnom Velsu.

Ova kuća je oličenje jednostavnosti kada su u pitanju materijali od kojih se pravi. Samim tim je dostupnost veća i cijena povoljnija. Ljepota prirodnih materijala podsjeća na prastara vremena i potvrđuje da je moguće živjeti od prirode.

Motiv za izgradnju kuće kao iz bajki je korisnost i mogućnost življenja života na vlastiti način. Kreativnost s onim što je dostupno umanjuje energiju i zagađenost. Izgradnja ovakve kuće koštala ga je oko 3.000 funti, a u njoj žive još od 2003. godine. Prilikom izgradnje nije koristio mašine već ručne alate. Koristi solarne panele kako bi iskoristio energiju Sunca, te grije kuću drvima.

Sajmonov cilj je da pokaže drugima da je moguće učiniti nešto kako bi se popravilo ekološko stanje naše planete. Međutim, nije sve u gradnji „ekološke“ kuće, već i u načinu života koji uključuje sadnju voća i povrća za svoje potrebe.

Pogledajte proces gradnje kuće i kako sada ona izgleda.

POGLEDAJ GALERIJU

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.