Kontrolni popis stanovništva u BiH od 2. do 10 novembra
Foto: Novosarajevo.ba

Kontrolni popis stanovništva u BiH od 2. do 10 novembra

Agencija za statistiku BiH će, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, a na osnovu člana 6 Zakona o popisu, provesti Postpopisnu anketu (kontrolni popis) u periodu od 2. do 10. novembra 2013. godine, kroz ponovno popisivanje jedinica popisa u 240 popisnih krugova, na osnovu koje će se ocijeniti pouzdanost rezultata popisa stanovništva Bosne i Hercegovine.

Na poslovima provođenja kontrolnog popisa biće angažovano više od 800 osoba. Osim članova popisnih komisija lokalne samouprave, radiće 240 kontrolora (40 rezervnih); 120 općinskih/gradskih instruktora (20 rezervnih); 16 entitetskih i 40 državnih instruktora.

Agencija za statistiku BiH birala je kontrolore i općinske/gradske instruktore sa liste kandidata koje su predložile i dostavile popisne komisije lokalne samouprave i entitetski zavodi za statistiku. Kontrolori su birani iz redova popisivača koji su dobili najbolje ocjene tokom rada na popisu, a po istom principu su birani i općinski/gradski instruktori.

Državni instruktori će tokom vikenda održati obuku za članove popisnih komisija lokalne samouprave, a od 28. do 30. oktobra i za kontrolore i općinske/gradske instruktore.

Postpopisna anketa će se provoditi u 107 opština u Bosni i Hercegovini, u oko 16.000 domaćinstava, odnosno sa oko 50.000 osoba. Uzorak popisnih krugova se bira iz baze popisnih krugova na slučajan način tako da bude reprezentativan na nivou države, entiteta/Distrikta Brčko BiH i gradskih i negradskih područja u njima. Postpopisna anketa je poznata pod nazivom Kontrolni popis i provodi se ponovnim popisivanjem jedinica popisa (stanovnika, domaćinstava i stanova).

Upitnici za Popstpopisnu anketu će biti slični onima iz Popisa, ali znatno kraći jer neće sadržavati sva popisna pitanja. Postpopisnu anketu će provesti posebno obučeni kontrolori i opštinski/gradski instruktori akreditirani od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koja rukovodi ovom anketom, a provodi je u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, sapćeno je iz Agencije za statistiku BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.