Konferencija u Meksiku: Nagrada za BiH

Konferencija u Meksiku: Nagrada za BiH

U okviru brojnih događaja na 13. konferenciji zemalja članica Konvencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti (UNCBD COP13), koja se održava u Kankunu (Meksiko), Bosna i Hercegovina je, odlukom posebnog žirija kojeg je uspostavio Sekretarijat UNCBD-a, u konkurenciji svih 195 članica Konvencije u petak, 9. decembra 2016. godine, dobila nagradu za najbolji novouspostavljeni nacionalni CHM (Clearing-House Mechanism).

CHM Bosne i Hercegovine je postavljen na posebnom web portalu (www.bih-chm-cbd.ba ), s platformom na kojoj se nalaze važnije informacije, podaci, strateški planovi, nacionalni izvještaji, legislativa i drugi dokumenti Bosne i Hercegovine, koji su relevantni i vezani za sveukupni portfolio Konvencije o biodiverzitetu i njenih protokola.

CHM ima značajnu ulogu u implementaciji Konvencije i njenog Strateškog plana za biodiverzitet (2010.-2020.), kroz razmjenu informacija, podataka, iskustava, naučnih dostignuća i drugih relevantnih sadržaja, uz operativno i interaktivno umrežavanje svih zemalja članica i različitih partnera.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, izjavila je da je ovo posebno priznanje za Bosnu i Hercegovinu, a i dokaz da predan rad i posvećenost budu nagrađeni i prepoznati, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.