Kome ide novac od boravišne takse?
Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

Kome ide novac od boravišne takse?

Nakon što je usvojen u Predstavničkom domu, o Nacrtu zakona o boravišnoj taksi delegati Doma naroda izjasnit će se na sjednici 2. februara.

Rasprava je obavljena i zakon će, sudeći prema izjavama delegata, biti usvojen. Žestoke reakcije dolaze iz kantona.
Problem je raspodjela prihoda na osnovu kojih bi 10% pripalo kantonima i Federaciji, a 80% općinama.

Novi zakon o boravišnoj taksi je neophodan, stav je delegata u Domu naroda iz Hercegovačko-neretvanskog Kantona, Tomislava Martinovića. Uvođenje turističkih zajednica općina u sistem ocjenjuje kao pozitivno i vjeruje da će na ovaj način ova oblast biti unaprijeđena. Dodaje da je upravo turizam prilika za našu zemlju, a novi zakon, iako tako nije deklariran, naziva reformski.

Zakon podržava i delegat u Domu naroda iz KS, Slaviša Šućur. Kaže da je na tragu uobičajne prakse u većini zemalja gdje se turizam smatra prvenstveno lokalnom djelatnošću. Podržava i princip da većina novca ide lokalnim zajednicama, s tim što bi sredstva koja odu prema višim nivoima, trebalo raspodijeliti prema jasnim principima i kriterijima.

Kantoni, o čemu je TVSA već izvještavala, ne podržavaju novi zakon.

Problem je raspodjela prihoda prema kojoj bi 80% pripalo općinama a po 10 % kantonu i Federaciji.

Premijer Konaković ističe da je apelacija spremna, te da će je podnijeti Ustavnom sudu ukoliko zakon bude usvojen. Tvrdi da se na ovaj način kantonima oduzima nadležnost u oblasti turizma.

S druge strane, Slaviša Šućur , predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda FBiH, kaže da u Sarajevu postoji problem, jer je u Ustavu FBiH navedeno kako je lokalni turizam nadležnost Grada Sarajeva.

Cilj novog zakona je, kažu iz Ministarstva, suzbijanje sive ekonomije te efikasnije prikupljanje budžetskih prihoda u ovoj oblasti.

Plaćanje takse bit će nemoguće izbjeći, a obavezu plaćanja imat će i građani koji turistima izdaju stanove ili kuće. Predviđene su i znatno više novčane kazne od dosadašnjih. O Nacrtu zakona delegati će se izjasniti 2. februara. Prije utvrđivanja prijedloga, zakon mora proći javnu raspravu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.