Kantoni preko veledrogerija kupuju vakcine?
Foto: Hakan Nural, Unsplash

Kantoni preko veledrogerija kupuju vakcine?

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja nije započela vakcinisanje svojih građana.

To više i nije vijest, ali jeste to da se, dok čekamo nabavku vakcina, u priču uključio i komercijalni sektor, javlja TVSA.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Andrea Jurić potvrdila je medijima da veledrogerija u tom kantonu planira kupiti rusku vakcinu te da je toku proces izrade dozvola s Agencijom za lijekove i ako bude sve u redu očekuje se da bi prve doze vakcina Sputnik V u ZHK stigle u narednih sedam do deset dana.

Kako je u emisiji Federacija danas kazala Andrea Jurić pored ruskog cjepiva Sputnik V doći će i određena količina cjepiva AstraZeneca.

Cjepivo će biti dostupno u maloprodaji i svi zainteresirani moći će ga kupiti i cijepiti se s njim u svom Domu zdravlja. Zainteresirani se mogu prijaviti u Higijensko-epidemiološke službe lokalnih Domova zdravlja. Također, svi oni koji dolaze iz drugih županija moći će kupiti ovo cjepivo, samo je potrebno da se prvo prijave Zavodu za javno zdravstvo ŽZH gdje će se oni moći cijepiti, javlja Bljesak.

Jurić, kako javlja ovaj portal, nije precizirala moguću cijenu cjepiva, ali je navela kako je država već odredila da marža ne smije biti veća od 8 posto.

U Zavodu za javno zdravtsvo Kantona Sarajevo su za TVSA rekli da imaju određene ponude od veledrogerija, te da provode napore u smjeru procedura javnih nabavki.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.