Kako pripremiti vaš automobil za toplije dane
Foto: Peugeot BiH

Kako pripremiti vaš automobil za toplije dane

Nakon dugih, zimskih dana potrebno je uraditi nekoliko manjih ali važnih pregleda automobila prije servisiranja i priprema za proljetno održavanje. Prije proljetnog servisiranja koje je veoma bitno za kvalitetno održavanje vozila, Peugeot u BiH savjetuje temeljno pranje automobila od soli. Potrebno je dobro očistiti pod unutar automobila, te posebno obratiti pažnju na donji dio karoserije gdje je potrebno uraditi dubinsko pranje, naročito oko točkova. Tokom zimskog perioda u tom dijelu se skuplja najviše soli koja izjeda limariju automobila.

Nakon zimskog perioda i filter zraka se može zapušiti od soli i nečistoća te će se na taj način povećati potrošnja goriva čak i do 10 odsto. Iako je period za zamjenu nakon 20.000 pređenih kilometara, sama potreba za zamjenom zavisi od vremenskih uslova i stanja puteva po kojima se vozi. Tokom pripreme potrebno je voditi računa i o sistemu klimatizacije vozila, za koji je najvažnija redovna zamjena filtera klime gdje se najviše skupljaju nečistoće koje pogoduju razvoju plijesni i bakterija. Ako klima slabo hladi tokom vožnje, vjerovatno je riječ o nedovoljnoj količini gasa koji je potrebno dopuniti u nekom od servisa. Dezinfekcija i čišćenje zračnih kanala jednom godišnje je također preporučena.

Pred svaki duži put svakako je potrebno pregledati nivo ulja. Ulje se kod većine vozila mijenja nakon pređenih 10.000 km, mada je, zavisno od načina vožnje poželjno uraditi kontrolu nivoa već nakon 5.000 km ili svaka tri mjeseca.

Servis auti Peugeot

Foto: Peugeot BiH

Zbog nadolazeće proljetne sezone u kojoj je obavezna zamjena zimskih pneumatika ljetnim, ali i nadolazećih visokih temperatura koje bitno utiču na kvalitet materijala pneumatika i njegovo prijanjanje na podlogu što dovodi do neadekvatnih performansi samog pneumatika čime se utiče na sigurnost putnika i ostalih učesnika u saobraćaju. Redovna kontrola pritiska u pneumaticima je također bitna.   Nedovoljan ili prevelik pritisak u pneumaticima utiče na sigurnost putnika te mogu uzrokovati povećanu potrošnju gaznog sloja gume te otežano upravljanje vozilom.

Nakon zimskog perioda potrebno je uraditi i kontrolu stanja metlica brisača i staklenih površina na vozilu.

Ova kompanija je snimila i seriju korisnih i stručnih savjeta za sve Peugeot vozače želeći im na taj način pomoći u pravilnom održavanju svojih vozila i ukazati na bitnost korištenja originalnih rezervnih dijelova. Savjeti su dostupni na YouTube kanalu www.youtube.com/user/PeugeotBiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.