Kako pripremiti domaću Nutellu?
Foto: dessertsdivine.com

Kako pripremiti domaću Nutellu?

Sigurno ne postoji onaj ko ne voli Nutellu. Ukusna i zanimljiva poslastica svaki obrok brzo pretvara u odličan desert. Palačinke, lisnato pecivo, torta.. Nutella je samo šlag na torti. Međutim, sada možete napraviti domaću Nutellu koja će biti zdravija, povoljnija i ukusnija. Oduševite svoje ukućane receptom i pripremom ove delicije.

Sve što vam je potrebno od sastojaka za pripremu domaće Nutelle jest 1 litar mlijeka, 200 grama maslaca, dvije kašike bijelog brašna, 5 kašika kakaa u prahu, 200 grama šećera u prahu, 1 veće ili 2 manja jaja i 200 grama lješnjaka.

200 grama lješnjaka sitno sameljite. Što je lješnjak sitniji, to će priprema biti jednostavnija i brža. Zatim lješnjak pomiješajte sa 5 žličica kakaa u prahu, par žlica brašna i 200 grama šećera u prahu. Sve zajedno dobro promiješajte, a zatim dodajte pola litra mlijeka i jaje. Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Drugu polovicu mlijeka, odnosno preostalih pola litre kuhajte na laganoj vatri sve dok ne proključa. Neprestano miješajte kako se mlijeko ne bi primilo za posudu.

Nakon što mlijeko proključa, dodajte mu napravljenu smjesu. Dodajte sitne komadiće lješnjaka, smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta. Neprestano miješajte dok se smjesa dovoljno ne zgusne. Zatim je maknite s vatre i dodajte maslac. Dobro promiješajte i ostavite domaću Nutellu da se ohladi.

Nutellu čuvajte u staklenoj posudi sa odgovarajućim poklopcem. Rok trajanja uglavnom je oko mjesec dana, maksimalno dva. Uživajte u slatkom desertu!


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.