Kako da preživite ponedjeljak?
Foto: cobaltpm.com

Kako da preživite ponedjeljak?

Oko tri četvrtine radno aktivne populacije ne podnosi prvi radni dan u sedmici, i reaguju mrzovoljno na zvonjavu alarma, ustajanje, odlazak na posao  i nestrpljivo iščekuju kraj radnog vremena. Ako i vi spadate u ovu skupinu donosimo vam par korisnih savjeta kako lakše da podnesete početak sedmice. Poslušajte naše savjete i olakšajte sebi ostatak radnog vremena. 

Buđenje 

Koliko god vam teško palo, rano ustajanje može znatno uticati na raspoloženje. Da bi izbjegli jutarnju mrzovolju budite se 15 minuta ranije nego inače. Tako se tijelo polako budi i postiže radnu temperaturu.

Tuširanje 

Pored toga što će vas osvježiti i razbuditi, voda pozitivno utiče na vaše raspoloženje i daje vam dodatnu energiju.

Muzika 

Pustite si omiljenu pjesmu, pjevajte i plesite dok se pripremate za posao, to oslobađa od stresa. Naučno je dokazano da muzika oslobađa pozitivnu energiju.

Doručak 

Oni koji redovno doručkuju imaju manje nezgoda na radnom mjestu, izbalansirana im je količina šećera u krvi, a mozak brže funkcioniše.

Moć pozitivnih misli 

Nađite motivaciju za posao. Ponavljajte rečenicu poput ‘sve će biti dobro’, ili ‘ovaj dan će biti pun iznenađenja’, jer je dokazano da snagom misli možemo promijeniti unutarnje raspoloženje.

Ne skrivajte frustracije  

Ne pravite se da je sve uredu, slobodno podijelite osjećaje oko ponedjeljka sa kolegama. Kada vas neko pita kako ste, ne odgovarajte sa uobičajnim ”dobro sam”, ako to zaista ne mislite.

Izbjegavajte sukobe 

Sitnice nas mogu dovesti do velikih svađa zbog povećane razdražljivosti i agresivnosti koje donosi povratak na posao nakon vikenda. Pokušajte da pređete preko malih stvari koje vam smetaju i ne prigovarajte bez razloga.

Pospremite svoj radni prostor 

Poslednji radni dan, petak, iskoristite za to da svoj radni porstor ostavite pospremljeno i oku ugodno. U ponedjeljak kada dođete na posao lakše ćete se skoncentrisati na posao.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.