Jabuka i njene blagodati
Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Jabuka i njene blagodati

Od davnina, mnogo se polemisalo o ovoj voćki. U mnogim kulturama bila je plod grijeha, zabranjena voćka zbog koje su Adam i Eva izbačeni iz raja. No prema keltskoj predaji, jabuka je imala neprevaziđena svojstva. Onaj ko je uspije pojesti iz čarobnog vrta, nikada više neće biti gladan, žedan, bolestan, niti će ikada ostarjeti.

U današnje vrijeme osim što izgleda lijepo i primamljivo, jabuka je najpopularnije voće i izvor mnogih dobrobiti. Da li ste znali da njeno veličanstvo osim što je veoma zdravo za ljudsku populaciju, nije mrzak plod ni životinjama, a drugom voću pomaže da brže sazru? U nastavku teksta otkrićemo vam mnoge njene blagodati za koje možda niste znali.

Jeste li čuli za autohtone bosanskohercegovačke sorte jabuke? Samoniklica kao što sam njen naziv govori, smatra se da je nikla sama i uspjela bez kalemljenja. Senabija je sorta jabuke koja je poznata od davnina u bosanskohercegovačkim voćnjacima. Zrije u augustu i početkom septembra, otporna je na bolesti i zastupljena na čitavom Balkanu. Bobovec je odomaćena sorta jabuke koja se bere poslije prvih mrazeva, jer tada dobiva ljepšu boju i plodovi se mogu duže čuvati. Okus joj je kiseo, ali djeluje osvježavajuće

U slučaju da imate problema s migrenama dovoljno je da pomirišete zelenu jabuku u momentu kada osjetite da ćete imati migrenu. Iako ne zvuči uvjerljivo, istraživanja su pokazala da miris zelenih jabuka zaista pomaže, ublažava i skraćuje migrene.

Mnogi ljudi ne znaju da jabuka sprječava nastanak neuro-degenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsova bolest zahvaljujući fitoneutrijentima koje sadrži u sebi.

Ukoliko uskoro imate ispit, ili važan test, neka se jabuke nađu na vašem meniju jer održavaju mozak aktivnim i jačaju pamćenje.

Nedavno britansko istraživanje je pokazalo da djeca žena koje su jele jabuke tokom trudnoće, su bila manje sklona razvoju astme. Jabuke sadrže veliki broj fitohemikalija koje pomažu plućima da održavaju pravilan rad.

Oprez: Mnoge voćke, pa tako i jabuka u svojim sjemenkama sadrži cijanid koji proizvodi nekoliko bakterija, gljivica i algi. Ovo je jedan od najpoznatijih otrova, i 200 mg cijanida može ubiti odraslog čovjeka u roku od nekoliko minuta. Smrt koja uslijedi trovanjem cijanidom izgleda kao srčani udar. Protuotrov za cijanid je vitaminska tableta B12 koji ga povlači iz ljudskog sistema i izbacuje kroz mokraću. Iako je doza cijanida u sjemenkama jabuke veoma mala, ipak se preporučuje da se ne jedu u velikim količinama.

Ova voćka ispušta plin zvani etilen, te tako ubrzava proces dozrijevanja. Mnoge kompanije za ugoj voća i povrća, koriste upravo ovaj način da bi voće i povrće sazrilo prije distribucije.

Volite kada je nešto veoma slatko, ali znate da šećer deblja. Jabuka je pravi recept za vas jer se koristi kao prirodna alternativa za rafinirani šećer. Sok od jabuke je veoma dobra zamjena za šećer prilikom pečenja slastica, jer sadrži puno manje kalorija.

Međutim, ne konzumira samo ljudska populacija jabuke. Često je ova voćka neizostavan desert za pse. Veliki broj pasa uživa jedući jabuke, što je dobro jer su veoma hranjive, no izbjegavajte ih davati psima koji imaju problema s bubrezima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.