Izmjene i dopune regulacionih planova općine Centar
Foto: Sarajevski.ba

Izmjene i dopune regulacionih planova općine Centar

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je održao sastanak sa predstavnicima nekoliko potencijalnih investitora koji imaju namjeru da ulažu na području ove općine.

Konkretno je bilo govora o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant B u čijem obuhvatu investitori imaju svoje nekretnine. Također je načelnik Ajnadžić nedavno održao sastanak sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom gdje je jedna od tema bila izmjena planskih dokumenata zbog omogućavanja gradnje na ovom dijelu Marijin dvora i povećanja prihoda Općine Centar i Grada Sarajeva.

“Mi kao lokalna zajednica ne možemo dopustiti da ovaj dio Marijin dvora bude urbanistički napušten i mi sebe vidimo kao nezaobilazni faktor u naporima da se napravi urbanizacija ovog dijela naše općine, koja je za buduće investitore izuzetno interesantna. Kvadrant B je za nas visoki prioritet i u izmjene ovog planskog dokumenta moramo ići zajedno sa Gradskom upravom kao jednim od subjekata planiranja. Želimo što prije obezbijediti prostorno-planske preduslove za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovom lokalitetu kako bi investitori mogli krenuti sa procedurom pribavljanja potrebnih dozvola za gradnju. Ovdje moramo voditi računa da jedna parcela ne blokira pristup ostalima i stoga ćemo ovaj kvadrant tretirati kao dva zasebna dijela. Zato sam zagovornik da sve ono što je od Ulice Kotromanića prema koritu rijeke Miljacke bude jedna cjelina, a od ove ulice prema SCC tržnom centru i zgradi Parlamentarne skupštine BiH da bude druga cjelina. Na ovom dijelu je planirana gradnja nulte transverzale što je interes Općine Centar i šire društvene zajednice i stoga ćemo to proglasiti javnim interesom. Također planiramo praviti podzemne prolaze koji će uvezati tržne centre Alta i SCC i Parlamentarnu skupštinu BiH. Sve što budemo izuzeli zemljišta za gradnju ove transverzale, koja polazi od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, nadoknadit ćemo zemljištem u vlasništvu Općine Centar. Također sam zagovornik da Kotromanićevu ulicu pretvorimo u šetališnu zonu. Za ovakav projekat treba vremena i finansijskih sredstava, ali biću zadovoljan ako se za vrijeme mog mandata pokrene ovaj projekat i počne puniti budžet Općine Centar sredstvima koja će biti iskorištena za ulaganje u druge razvojne projekte. Svaki investitor je dobrodošao”, naglasio je Ajnadžić.

Ovom prilikom je sastavljeno pismo namjere, za ubrzanje procesa izmjena planskih dokumenata za pomenuto područje, koje je upućeno na adresu Gradske uprave, a koje su osim načelnika Ajnadžića potpisali predstavnici investitora: Armin Hadžić i Kenan Terzić (Advokatsko društvo „Leges“), Fuad Džafić („Brend“ d.o.o), Damir Kalmar („Stanić Trade“ d.o.o) i Meliha Hadžić („The Place“ d.o.o).

U ime Općine Centar sastanku su također prisustvovali savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić kao i predstavnici općinskih službi Amela Landžo, Belma Bašović, Samir Šehović i Eldina Šehović.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.