Izgradnja Državnog zatvora, posao vrijedan 65,5 miliona KM
Foto: mpr.gov.ba/

Izgradnja Državnog zatvora, posao vrijedan 65,5 miliona KM

Novi tender za izgradnju Državnog zatvora objavljen je u ponedjeljak 09. decembra 2013. godine.

Uslovi prijave su jasni i transparentni jer je riječ je o međunarodnom tenderu, raspisanom u skladu sa uslovima koje propisuje otvoreni postupak. Procijenjena vrijednost je 28 miliona eura (oko 65,5 miliona KM s PDV-om), a rok za dostavljanje ponuda je 11. februara 2014.

Kompleks će, kako je najavljeno, zauzimati blizu 24 hiljade kvadratnih metara zemljišta, i u njemu biti mjesta za 348 osuđenika i pritvorenika Suda BiH. To će rasteretiti druge kazneno-popravne ustanove i omogućiti resocijalizaciju osoba osuđenih za lakše oblike kriminala. Kada bude završen, u ovom zatvoru, na čiju izgradnj se čeka od 2006. godine, će kaznu izdržavati ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala. Na izgradnju ovog zatvora čeka se od 2006. godine. Svaki zatvorenik trebao bi imati ćeliju površine 22 metra kvadratna.

Nakon prikupljanja ponuda i zatvaranja tendera slijedi evaluacija ponuda, a odluku o izboru izvođača radova donijet će Upravni odbor u čijem sastavu su predstavnici državnog i entitetskih ministarstava pravde te Ministarstva finansija i trezora BiH.

Početak gradnje objekta ovim je prolongiran za proljeće 2014.godine. Osim ovog prolongiranja na koje Ministarstvo nije moglo uticati, drugih kašnjenja u samom projektu nije bilo, jer se radilo na izradi potpuno novog projekta, i postavljanju novih rokova, a što je zbog usklađivanja sa novim evropskim zatvorskim standardima, zahtijevala Razvojna banka Vijeća Evrope.

Rad po novom projektu počeo je 2010. godine i od tada se sve aktivnosti provode po planiranim rokovima. Osim toga u prethodnom periodu urađeni su brojni pripremni radovi, kakve zahtjeva jedna kapitalna investicija, od obimnih tehničkih do pripremnih građevinskih radova, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, nivelaciju tla i izgradnju zaštitnog zida, izradu projekata, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te brojne druge aktivnosti.

Trenutno je u toku završetak izgradnje građevinskog puta, a u međuvremenu, data je saglasnost na izbor firme koja će vršiti nadzor nad izvođenjem glavnih radova, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.