Inicijativa: Budžetski regres kao turistički vaučer
Foto: Ilustracija, Sarajevski.ba

Inicijativa: Budžetski regres kao turistički vaučer

Jedan od pandemijom najpogođenijih sektora je onaj turistički.

Nezavisna zastupnica u Kantonu Sarajevo Admela Hodžić predložila je inicijativu kojom bi građani Sarajeva koji su na budžetu, pomogli ovom sektoru.

U obrazloženju stoji da se u narednoj budžetskoj godini, odnosno vremenskom periodu smanjenog priliva sredstava u Budžetu KS, a koje se odnose na umanjenje priliva svih vrsta prihoda i zbog negativnih posljedica koje trpe privrednici KS, da ukoliko za Kanton Sarajevo postojiobaveza za plaćanje regresa, plaćanje regresa za narednu budžetsku godinu izvrši u vidu turističkih vaučera i to svim uposlenicima koji primaju plaće iz Budžeta Kantona Sarajevo ili rade uinstitucijama KS u kojima je osnivač u cijelosti il idjelimićno KS.

Zastupnica Hodžić smatra da turističke vaučere na kojima treba biti naznačeno da su za pomoć turizmu treba dodijeliti poslovnim subjektima koji se bave pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti u Kantonu Sarajevo, odnosno koji se vode kao obavezni članovi u evidenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Neizvjesnost koja se odnosi na oporavak turističkog sektora u narednoj godini, dodatno usložnjava i oporavak ovog vrlo bitnog sektora za Kanton Sarajevo. U svrhu pomoći ovom sektoru jedna od mjera može biti izdavanje „turističkih vaučera“, gdje bi radniku, umjesto isplate regresa, bio izdat vaučer, koji bi se mogao iskoristiti u određenom vremenskom periodu na području Kantona Sarajevo u segment ugostiteljstva i hotelijerstva, što bi bilo precizirano kroz uslove korištenja.

Na ovaj način bi se, kako je navedeno, ispoštovala zakonska obaveza za isplate regresa prema budžetskim korisnicima, te također kroz direktnu subvenciju pomoglo opstanku turističkog sektora na području Kantona Sarajevo. kroz poticaj u iznosu od oko šest miliona KM.

Navedeno je i to da je u 2020. godini regres isplaćen za oko 14.000 budžetskih korisnika u ukupnom iznosu od 6,4 miliona KM.

“Potaknuti socijalnu osjetljivost time što ćemo objasniti uposlenicima javnog sektora da kada svoj vaučer za regres, odnosno godišnji odmor, budu koristili u nekom od objekata obaveznih članova Turističke zajendice KS, da će time dirkento sačuvati jedno radno mjesto. Pomoći jednu porodicu koja će primiti plaću ili dio plaće time što se mi odmaramo, smatram da je takav osjećeaj neprocjenjiv”, navela je Admela Hodžić u inicijativi upućenoj Vladi Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.