Imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo
FOTO: vlada.ks.gov.ba

Imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su današnjoj 32. radnoj sjednici, održanoj u online formatu, imenovala novi saziv Vlade KS. 

Novoimenovani premijer je Edin Forto.

Za ministricu pravde i uprave imenovana je Lejla Brčić, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović, za ministra saobraćaja Adnan Šteta, za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica, za ministra privrede Adnan Delić, za ministra finansija Davor Čičić, za ministra zdravstva Haris Vranić, za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović, za ministra kulture i sporta Samir Avdić, za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, te za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović.

Edin Forto je u ekspoze, kojeg je iznio, naveo osnovne principe i prioritete u radu buduće Vlade koju će predvoditi.

“Godina pred nama donosi velike izazove. Potrebno je pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini. Ovo je vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti. Ovo je vrijeme solidarnosti i empatije. Ovo je trenutak kad moramo pokazati da imamo i znanje i kapacitete i snagu da na prijetnje odgovorimo razboritošću, stvarajući uslove za dostojanstven život svih građana i građanki.

Ovo jesu teška vremena, ali i prilika da napravimo iskorak. Politika ne mora razdvajati, ona može biti upravo suprotno od onoga na šta smo navikli – zajednički, društveno koristan rad za prosperitet svih nas. Mi dijelimo život u istom kantonu, samim tim i probleme i izazove oko kojih trebamo biti ujedinjeni.

FOTO: vlada.ks.gov.ba

Iako postoje osnovani razlozi za sumnju, duboko sam uvjeren da ovo može biti godina preokreta. Možda nemamo budžet kakav bismo željeli, ali ja vjerujem da će se posvećenom i odgovornom politikom taj nedostatak nadomjestiti i da takva politika može biti pokretač, motivator i primjer zajedništva i progresa i za druge bosanskohercegovačke sredine”, naveo je Forto.

U ekspozeu navodi da će Vlada djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost.

“Sve što radimo, znat će se. Građanima i građankama će biti dostupne jasne i precizne informacije. Danas ćemo predstaviti svoje politike, ali vam obećavam da ćemo redovno obavještavati kako se one sprovode i koji su rezultati ostvareni. Također nam je potrebno da čujemo šta građani i građanke misle, da čujemo nove ideje, da budemo u stalnom kontaktu. Samo tako možemo biti sigurni da smo na pravom putu”, navodi se u ekspozeu.

Više informacija o ekspozeu kojeg je iznio novi premijer Forto možete naći na ovom linku.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.