Ilija Jurišić: Izgubio sam vjeru u pravdu
FOTO: slobodnaevropa.org

Ilija Jurišić: Izgubio sam vjeru u pravdu

Ilija Jurišić , kojeg je prije deset dana Odjeljenje za ratne zločine Srbije osudilo na dvanaest godina zatvora za navodni ratni zločin protiv vojnika JNA u Tuzli u maju 1992. godine, nakon što je izašao iz bolnice, dao je intervju za Radio Slobodna Evropa.

Jurišić govori o tome kako je doživio presudu.

“Ovo je za mene bilo šokantno. Šok je ustvari bio ravan onom pri prvom hapšenju, 11. maja 2007. godine na aerodromu. Otprilike nešto slično tome. Svi pokazatelji, pravni elementi su govorili da će biti oslobađajuća presuda, da su stvari išle u moju korist. Međutim, na zadnja dva-tri glavna pretresa osjetila se doza bojazni zbog scenarija koji se ponavlja. Ponovilo se ono što se desilo i prvi puta, da dobijem izmijenjenu optužnicu na sam dan kad dolazi, što je bilo i u prvobitnom slučaju. Da li je to neki taktički potez ili nije – to tužilac i Sudsko vijeće zna. Mi u odbrani naravno nismo mogli to znati. Očekivao sam sve najbolje, ali desilo se najgore”, rekao je Jurišić i dodao da je i javnost u Srbiji iznenađena ovakvom presudom.

“Dobio sam pismo od još jednog advokata iz Beograda, koji kaže da ne može da vjeruje da se to tako desilo. Ali, evo, šta se sve mora vjerovati, pokazao je ovaj primjer da je pravosuđe u Srbiji pokazalo i lice i naličje. Mi smo znali lice, ali nismo znali naličje. Evo, sad smo dobili i sliku naličja. Apsolutno mi daje za pravo da sam izgubio svaku vjeru da se tamo može doći do pravde”, dodao je Jurišić.

Kompletan intervju s Ilijom Jurišićem možete pročitati na ovom linku.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.