Gradska tržnica Markale će dobiti novu fasadu
Foto: trznice.ba

Gradska tržnica Markale će dobiti novu fasadu

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka i direktor KJKP Tržnice i pijace Jasmin Terović danas su u prostorijama Gradske uprave potpisali Sporazum o sufinansiranju sanacije i restauracije fasade Gradske tržnice Markale.

Za ovaj projekat Grad Sarajevo je u Budžetu za 2016. godinu planirao sredstva u iznosu od 70.000 KM. Sredstva će također, obezbijediti Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice i pijace.

Gradska tržnica Markale otvorena je 1. novembra 1895. godine. Markthalle fur Sarajevo”, a zgrada je bila gotova godinu dana kasnije. Kasnije se naziv tržnice u narodu ustalio kao Markale.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što je Grad Sarajevo ponovo u prilici da nastavi s projektom obnove fasada poslovnih i stambenih objekata građenih u austro-ugarskom periodu. Ovaj projekat smo prije nekoliko godina započeli i uspješno realizovali čime smo vratili sjaj blizu 40 građevina iz austro-ugarskog perioda, koje svojim arhitektonskim izgledom i vrijednošću čine grad Sarajevo prepoznatljivom evropskom metropolom“, naglasio je dogradonačelnik Skaka.

Skaka je, također, kazao da se ovaj projekat realizira s ciljem zaštite i unapređenja kulturno-historijskog naslijeđa našeg grada i zemlje, a koje obuhvata  Gradsku tržnicu Markale, s obzirom da je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

„Realizacijom ovakvih i sličnih projekata želimo da grad učinimo ambijentom ugodnog življenja, te da mu upotpunimo izgled privlačne turističke destinacije“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Skaka.

Direktor Terović se zahvalio Gradu Sarajevu što će zajedno realizovati ovaj projekat, koji će sigurno imati velikog odjeka među građanima jer će uljepšati naš grad. Dodao je da će KJKP Tržnice i pijace pristupiti raspisivanju tendera za odabir izvođača radova.

Predviđeno je da fasada Gradske tržnice Markale bude obnovljena do kraja ove godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.