Gradit će se skijaška staza na Trebeviću
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Gradit će se skijaška staza na Trebeviću

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom dobio je saglasnost Gradskog vijeća da pokrene projekat izgradnje skijaške staze na Trebeviću.

Riječ je o kapitalnoj investiciji u turističke potencijale Trebevića. U planu je izgradnja skijaške staze uz trasu Trebevićke žičare, od Vidikovca do Jarčedola.

Time bi Sarajevo bilo jedan od rijetkih, ako ne i jedini glavni grad koji bi imao skijašku stazu sa pogledom na grad.

Prema idejnom projektu, predviđena je izgradnja ski staze i ski lifta (dvosjeda), te obezbjeđenje sistema vještačkog zasnježivanja. S tim u vezi, u planu su i objekti za održavanje i upravljanje ski sistemom te prateći ugostiteljski objekti uz skijaške staze.

“Počinjemo radi na pripremi vrlo važne investicije koja će značajno proširiti ponudu na Trebeviću. Ova administracija je za izgradnjom Žičare, uređenjem pješačkih i sankaških staza, oživjela olimpijsku planinu i mi nastavljamo aktivnosti. Skijaška staza nam otvara mogućnost da iskoristimo potencijale Trebevića na način da na devet minuta od Vijećnice budete na vrhu Trebevića, stanete na skije, imate prelijepo skijanje od 950 metara sa pogledom na Sarajevo. To će, uvjeren sam biti neponovljivo iskustvu”, kazao je Skaka.

On je istakao da je ova zimska sezona pokazala da se investicije isplate, a da korist ima šira društvena zajednica.

Nakon što je Gradsko vijeće dalo saglasnost na utvrđivanje Javnog interesa i pristupanju realizaciji ovoga projekta, Grad Sarajevo će poduzeti aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i osiguravanja svih potrebnih dozvola za izgradnju, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Skijaška staza Trebević

Foto: Sarajevo.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.