Grad Sarajevo pokreće projekt restauracije Bistričke stanice
Foto: Samir Cacan, sarajevski.ba

Grad Sarajevo pokreće projekt restauracije Bistričke stanice

Grad Sarajevo je na 24. sjednici Gradskog vijeća donio odluku o realizaciji novog kapitalnog projekta obnove i rehabilitacije historijske građevine – zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka dobio je podršku 20 vijećnika da pokrene aktivnosti koje će omogućiti obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH, koji već desetljećima propada.

Planirano je da nekadašnji reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti, postane muzej, mjesto susreta i kulturnih događaja te znatno obogati turističku ponudu i uljepša bh. prijestolnicu.

Usvajanjem ove odluke, gradonačelnik Skaka najavio je konkretne aktivnosti pronalaska najefikasnijeg puta ka obnovi ovog nacionalnog spomenika.

“Grad Sarajevo nastavlja da realizuje kapitalne projekte. Želimo obnoviti, restaurirati reprezentativni objekt i onda u njega jednim dijelom smjestiti muzej željeznice. Imamo ključni, humani poziv u ovoj priči, a to su porodice koje žive u neuslovnom prostoru. Želimo ih adekvatno zbrinuti, a ovaj nacionalni spomenik vratiti državi s krajnjim ciljem pretvaranja Bistričke stanice u značajnu kulturnu instituciju i turističku atrakciju”, istakao je Skaka.

Gradski vijećnici su podržali ovu inicijativu i ovlastili Gradsku upravu da krene u aktivnosti koje uključuju riješavanje imovinsko-pravnih pitanja te saradnju sa drugim institucijama i subjektima.

“Svjesni smo da je riječ o krupnom izazovu i zamršenom pravnom čvoru, ali uvjereni smo da do kraja ovog mandata možemo nacionalni spomenik vratiti građanima, nasuprot propadanju i ruglu u kojem porodice žive potpuno neuslovno”, rekao je Skaka, a objavljeno na oficijelnoj stranici Grada Sarajeva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.