Gdje možemo putovati  bez testova i karantena?
Foto: Sarajevski.ba

Gdje možemo putovati bez testova i karantena?

Pandemija koja je prouzrokovala mnoge probleme u odvijanju svakodnevnog života svih građana Bosne i Hercegovina uticala je svakako i na one koji vole putovati.

Iako je pandemija još uvijek aktivna u svijetu, za građane BiH nisu baš sve destinacije zatvorene te samim tim i putovanja u pojedine zemlje su moguća bez testova i karantena.

Prema trenutnim informacijama, za građane BiH bez testova i karantena moguć je ulazak u Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Zanzibar, Meksiko i Dominikansku Republiku.

Pojedine zemlje, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati,  Maldivi i Kuba dozvoljavaju dolazak turista, ali je obavezno testiranje prije ili pri dolasku.

Turska, koja je i tokom pandemije imala otvorene granice za građane BiH, je od 30.12.2020. uvela posjedovanje negativnog testa prije ulaska u Tursku, ali ta odluka je validna do 01.03.2021. te će se nakon tog datuma ponovo moći putovati i u ovu zemlju bez testova i karantena.

Kako su nam u sarajevskim turističkim agencijama rekli, nadaju se otvaranju, kako naših granica prema drugim državljanima, tako i otvaranju granica drugih zemalja za naše građane, a pojedine zemlje već polako uvode nove odluke o lakšem putovanju nakon započetog procesa vakcinacije.

Bjelašnica skijaši, Skijanje
Bjelašnica/ Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Trenutna ponuda putovanja je prilagođena uslovima, kako boravka u našoj zemlji tako i putovanja u druge zemlje. Pored ponude domaćih zimskih destinacija kao što su Jahorina, Vlašić i Bjelašnica, u ponudi su vikend aranžmani za Beograd po cijeni od 95,00 KM te specijalne ponude za crnogorsko primorje već od 55,00 KM po osobi.

Skopje, Makedonija
Skopje/ Foto: Ervo Rocks, Unsplash

Za mart, u ponudi su program putovanja za Ohird i Skoplje po cijeni od 250,00 KM, putovanje u Albaniju po cijeni od 549,00 KM, a kako će Turska otvoriti svoje granice od 01.03.2021., u ponudi su već i aranžmani za Istanbul po cijeni od 550,00 KM te Izmir po cijeni od 590,00 KM.

U pojedinim agencijama ističu da će u februaru biti u ponudi i programi za ljeto 2021 sa popustima za rane rezervacije, a u ponudi će se, pored Neuma, naći i hoteli na crnogorskoj obali te Antalija, Bordum i  Marmaris u Turskoj.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.