Notice: Undefined variable: title in /usr/www/users/sarajevs/wp-content/themes/sarajevski_2016/includes/shortcodes.php on line 7

Skulptura heroine Radojke Lakić, koju je napravio renomirani bosanskohercegovački kipar Alija Kučukalić, dobila je privremenu, drvenu ruku.

Svojevrsnu “protezu” herojina narodnooslobodilačke borbe dobila je u sklopu akcije čišćenja Spomen parka na Vracama pod nazivom VRACA revoluc-I-JA.

Spomenik “Ženi borcu” već godinama oskrnavljen i napušten, sakriven u rastinju. Prije nekoliko godina je značajno oštećen kada je odsjećena desna ruka, te je kasnije i oboren.

Nije ovo prvi put da se spomeniku Radojki Lakić stavlja umjetna ruka. Učinjeno je to i u februaru 2015. godine.

Organizatori su željeli skrenuti pažnju na devastaciju zajedničke kolektivne memorije i reaktivirati kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Žena borac, koja je prkosno stajala na Spomen-parku Vraca, danas je djelovala bolno i tužno dok joj je umjetnica Maja Matašin stavljala improviziranu ruku.

Volonteri su iskoristili priliku i fotografisali se kraj ovog spomenika.

Radojka Lakić je rođena 12. oktobra 1917. godine u Skender-Vakufu. Tokom školovanja se često selila. U Sarajevu se posvetila ilegalnom partijskom radu i uključila se u pripreme za ustanak. Posle hapšenja vodećih komunista Sarajeva od strane ustaške policije, Radojka je preuzela funkciju sekretara partijske ćelije na Baščaršiji i u najtežim uslovima nastavila sa ilegalnim radom. Ustaše su je uhapsile početkom septembra 1941. godine i strijeljali 28. septembra 1941. godine na Vracama. Sahranjena je u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca. Među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske proglašena je za narodnog heroja 8. juna 1945. godine.