Osvjetljavanjem Starog mosta u Mostaru, te fasada Umjetničke galerije u Sarajevu i Barok zgrade u Tuzli, obilježen je Dan SOS Dječijih sela BiH.

Već tradicionalno 23. juni se u svih 134 zemlje svijeta u kojima radimo, obilježava kao Dan SOS Dječijih sela, te rođendan Hermanna Gmeinera, utemeljitelja organizacije.

Naša želja je bila ove godine u Bosni i Hercegovini taj dan obilježiti videomappingom, odnosno osvjetljavanjem značajnih građevina u tri grada – Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te tako podsjetiti građane na naš rad i inspirirati ih da podrže misiju prema kojoj želimo osigurati da nijedno dijete ne odrasta izvan porodice, istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

Sve aktivnosti realizirane u protekle 23. godine, koliko SOS Dječija sela djeluju u Bosni i Hercegovini, bile su i još uvijek su odgovor na potrebe zajednice – djece i mladih bez roditeljskog staranja, te djece i porodica u potrebi.  Programi jačanja porodica, koje realiziramo u Sarajevu, Mostaru, Gračanici, Maglaju, Goraždu i Srebrenici imaju za cilj da osnaže i održe na okupu roditelje i djecu; a Programi za mlade, pokrenuti u Sarajevu i Tuzli, direktan su odgovor na potrebu mladih ljudi da se osposobe kako bi što lakše dostigli finansijsku samostalnost.

SOS DJEČIJA SELA BIH U BROJKAMA:

  • Dnevno SOS Dječija sela BiH brinu za preko 1.000 djece i porodica na pet programskih lokacija
  • 2 SOS Dječija sela, 28 SOS porodica, 279 djece i mladih bez roditeljskog staranja u direktnoj brizi
  • 6 SOS Programa Jačanja porodica sa 325 porodica i 870 djece i mladih
  • 2 SOS Programa za mlade
  • 2 Centra za rani rast i razvoj
  • 23 godine iskustva u BiH