FOTO: Stotine građana u Sarajevu protestuje protiv ‘masakra nad psima’
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

FOTO: Stotine građana u Sarajevu protestuje protiv ‘masakra nad psima’

POGLEDAJ GALERIJU

Brojni građani i aktivisti za zaštitu životinja okupili su se danas ispred Zgrade institucija BiH u Sarajevu kako bi iskazali protest protiv izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Ovim Zakonom je, podsjećamo, predviđena eutanazija pasa nakon samo 15 dana njihovog boravka u azilu.

“Rješenje problema – DA, ubijanje pasa – NE”, stav je građana koji su se okupili danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Organizatori protesta dijele stav da su napušteni psi veliki problem u svim gradovima BiH, ali da se mora naći drugo rješenje, a ne masakr nad životinjama.

“Problem nisu životinje, problem su ljudi. Životinje su na ulici zbog nerada naših vlasti, svih onih koji trebaju da rade a ne rade i neodgovornosti vlasnika životinja. Uporno građane lažu i govore kako je rješenje problema u trošenju miliona maraka na pravljenje azila. Rješenje nisu azili, to je samo jedna karika u rješenju. Pravo rješenje problema ne košta ništa, a nalazi se u radu veterinarske inspekcije koja ne radi svoj posao niti u jednom gradu naše zemlje”, rekla je Aida Čizmić, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Prijatelji iz Mostara.

Kako navodi, jedan od rješenja, krije se u kažnjavanju napuštanje pasa, ali kako dodaje u proteklih pet godina nijedan veterinarski inspektor nije napisao kaznu za neodgovorno vlasništvo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.