Drugi festival dobre hrane Foodini održava se danas, 10. marta u poslovnom centru UNITIC u Sarajevu od 10 sati i trajat će do 18 sati.
Prisutni imaju priliku da uživaju u tradicionalnim indonežanskim jelima nasi goreng i murtabak šefa Solihina iz Indonezije. Svoju nacionalnu kuhinju su predstavili i zaposlenici Francuske ambasade uz pomoć šefa Elmedina Džemidžića.
Udruženje kuhara u BiH predstavili su nekoliko zanimljivih tehnika i načina pripreme jela kao što su prirema hrane po halal standardu te prezentacija tehnika i načina pripreme jela koja se pripremaju na evropskim takmičenjima kuhara.
Na Foodini festu može se probati i Zenički čimbur i palačinke iz Gastro provincije, dok je za Vegansku kuhinju zadužen Saša Obućina, vlasnik i šef restorana Karuzo i restoran Superfood koji je spremio supu od crvene leće i mrkve te krušku u čokoladi.
Cilj Foodini - Good Food Festa jeste da ponudi dodatnu platformu za promociju lokalne kuhinje, jer su gastronomija i turizam dvije važne stavke u ekonomiji Bosne i Hercegovine.