Počela akcija čišćenja Spomen-parka Vraca

Historijski muzej BiH i studenti internacionalne organizacije AIESEC ove godine realiziraju projekat čišćenja Spomen parka na Vracama pod nazivom VRACA revoluc-I-JA. U toku posljednjeg rata Spomen-park Vraca je pretrpio teška oštećenja, a zbog nebrige vlasti, devastacija je nastavljena i u postratnom periodu.
Spomen park Vraca u Sarajevu je historijsko-memorijalni kompleks i simbol sjećanja na poginule sugrađane. Nalazi se na obroncima Trebevića, na jugu grada Sarajeva, na prostoru gdje je austro-ugarska 1898. godine izgradila vojnu tvrđavu. Godine 1981. godine izgrađen je historijsko-memorijalni kompleks i upisana imena 9091 Sarajlije koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima.
U toku posljednjeg rata Spomen-park Vraca je pretrpio teška oštećenja, a zbog nebrige vlasti, devastacija je nastavljena i u postratnom periodu. Organizatori imaju za cilj očistiti spomen-park Vraca i skrenuti pažnju na devastaciju zajedničke kolektivne memorije. Istina, iz Općine Novo Sarajevo povremeno izdvajaju određena sredstva za ovaj park, ali to nije ni blizu dovoljno da se ovaj memorijalni kompleks dovede u red. Kroz spomenik prolazi entitetska granica, a najveći problem je pitanje nadležnosti, jer niko ne želi da prihvati odgovornost za ovaj spomenik koji je 2005. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Akcija čišćenja traje do nedjelje 7. augusta svaki dan od 10.00 do 18.00 sati, a pored druženja volontera, predviđeni su i kulturno-umjetnički performansi.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.