FOTO: Otvorena izložba “Sarajevo 1914-2014”

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je u suterenu Vijećnice, a u organizaciji Muzeja Sarajeva otvorena izložba "Sarajevo 1914-2014".

Izložbu je  otvorila direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević.

Izložbom "Sarajevo 1914-2014"  želimo pokazati ne samo istoriju grada koja je izuzetno bogata i burna, već i onu drugu stranu, manje poznatu široj javnosti - a to je život. Na panoima je hronološki prikazana istorija, sve države i režimi koji su prošli ovim gradom u sto godina, njegovo narastanje i promjene, njegovo uništavanje i ponovno dizanje, kao i svi važniji događaji.- rekla je Madžervić.

Jedan od razloga zbog kojeg je izložba otvorena u Vijećnici jeste da je Muzej Sarajeva počeo sa radom upravo u Vijećnici davne 1949. godine.

"Sama izložba je koncipirana tako da prikazuje život u Sarajevu kroz sto godina, a ustvari pokazuje, pored onih ružnih događaja: Prvog svjetskog rata, Drugog svetskog rata i ratnih dešavanja u perodu 1991-1995, i one lijepe stvari koje su se dešavale u Sarajevu poput Olimpijade 1984.  godine, zatim života u Sarajevu, arhitetekture grada, pozorišta, galerije.Cilj ove izložbe je svakako pokazati život u proteklih 100 godina, prikazati fotografije koje do sada nisu prikazane, a koje su nam ustupili građani grada Sarajeva i naravno cilj nam je ukazati mladima kako se puno lijepih stvari  događalo u Sarajevu", istakla je Aida Sulejmanagić muzejski arhitekt/dokumentarista Muzeja Sarajeva.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić koji je rekao da se nada da će mladi učiti iz panoa koji su postavljeni na ovoj izložbi, te da će uočiti vrijednosti koje su sačuvale ovaj grad kroz povijest.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.