FOTO: Otvorena izložba “Jedna tura karikatura”

Izložba pod nazivom „Jedna tura karikatura“ autora Damira Balića otvorena je večeras u prostorijama galerije Collegium Artisticum.

„Jedna tura karikatura“ predstavlja autorovo prvo samostalno izlaganje karikaturalnih portreta i ilustrativnih plakata nastalih u posljednje tri godine. Na izložbi je postavljeno oko 40 portreta od muzičkih i filmskih ikona do sportskih legendi.

Svi oni koji su posjetili otvaranje izložbe imali su priliku doživjeti jedinstveno multimedijalno interaktivno iskustvo virtualne trodimenzionalne stvarnosti putem Oculus Rift-a i proputovati virtualnim svijetom. Riječ je o uređaju koji pruža vizuelni osjećaj drugog prostora, odnosno na vašem vidokrugu se stvara slika koju generiše kompjuter dok vaše kretanje kroz virtualni prostor kontrolišete uz pomoć senzora.

Damir Balić, rođen 1987. u Sarajevu, je po zanimanju grafički inžinjer, slobodnom voljom ilustrator i animator, a sve ostalo sticajem okolnosti. Kao likovno-vizuelni djelatnik je kreirao i radio na izradi animiranih serijala za djecu i mlade, kratkih igranih filmova, stripova, slikovnica i dječijih knjiga („Telefonići“, „Torijevo carstvo“, „Slagalica“). Neke od radove možete pogledati na Facebooku ili Instagram profilu.

Posjetioci će izložbu „Jedna tura karikatura“ moći posjetiti do 23. decembra.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.