Veliki broj građana okupio se na otvaranju prvog Sarajevo Ćevap Festa.
Cilj Sarajevo Ćevap Festa je promocija turističke i gastro ponude u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i promocija sarajevskog ćevapa kao brenda.
“Svaki grad ima neki svoj festival, npr. Minhen ima festival kobasica, imaju i Zagreb i Beograd svoje festivale, ali Sarajevo nema gastronomski festival, ali je poznato po svojim ćevapima u Evropi i Svijetu. Nakon toga smo se obratili Općini Stari Grad, gdje se nalazi većina ćevabdžinica, od kojih smo vrlo brzo dobili podršku. Onda smo krenuli u realizaciju projekta. Planirano je da ovaj projekat bude realizovan u mjesecu avgustu kada ima mnogo turista u gradu. Odnosno, da ovaj festival postane dodatna turistička ponuda Starog Grada”, rekao je Amar Nurković, član organizacionog odbora Sarajevo Ćevap Festa.
Građani su imali priliku probati proizvode od četiri sarajevska restorana, a riječ je o Petici, Zmaju, Specijal i Ibes.
U sklopu festivala planirano je i takmičenje u jedenju ćevapa, a posjetioci će imati priliku da se malo bolje edukuju i saznaju više o sarajevskim ćevapima.
Ulaz na festival košta 5KM, a u cijenu ulaznice je uračunata konzumacija 15 ćevapa, somun i jedno piće.